eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Visszaütött Donald Trump stílusa

A The Washington Post című lap szerint a Donald Trump amerikai elnök kormányának komoly gondokat okoz, hogy munkatársakat találjon.

A lap internetes változatában kedden megjelent elemzés szerint a gondokat jól jellemzi a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának elbocsátása után kialakult helyzet, de több más, magas rangú tisztviselő is elutasította a felkéréseket - azt is elmondták, miért.

James Comey FBI-igazgatót csaknem egy hónapja, május 9-én bocsátották el, s a posztot azóta sem töltötték be, annak ellenére, hogy Trump elnök gyors váltást ígért. A lap utal arra, hogy amikor Bill Clinton 1993 nyarán elbocsátotta az akkori FBI-igazgatót, Louis Freeh személyében már másnap új vezetőt jelölt. Trump elnök ezt nem tette, de azt ígérte, hogy "hamarosan" megnevezi az új igazgatót, sőt három héttel ezelőtti közel-keleti és európai útja előtt bejelentette: "nagyon közel jár" a bejelentéshez.

Az amerikai sajtóban sok politikus neve került szóba, közülük azonban négyen nyilvánosan is közölték, hogy visszalépnek az esetleges jelöltségtől. Trey Gowdy dél-karolinai republikánus képviselő május 15-én, John Cornyn texasi republikánus szenátor május 16-án, Richard McFeely, az FBI volt tisztségviselője május 20-án, Joseph Lieberman volt connecticuti demokrata párti szenátor pedig május 25-én jelezte, hogy nem kívánna kormányzati feladatot vállalni.

A The Washington Post (WP) emlékeztet rá: valamennyi potenciális jelölt akkor jelentette be visszalépését, amikor napvilágra kerültek azok a sajtójelentések, amelyek szerint Donald Trump állítólag megpróbált nyomást gyakorolni James Comey igazgatóra annak érdekében, hogy zárja le az orosz szálak vizsgálatát, különösen pedig a Michael Flynn lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó orosz kapcsolataira vonatkozó nyomozást.

A Twitteres kommunikáció sem tetszik

A lap ugyanakkor kitér arra is, hogy nem csupán az FBI új igazgatójának kiválasztásával vannak gondjai a kormányzatnak. Majd felsorolja, hogy hányan mondták vissza a magas kormányzati beosztásokra szóló felkérést. A WP kilenc jelöltet említ, köztük a munkaügyi minisztérium élére, a kereskedelmi miniszterhelyettesi és a pénzügyminiszter-helyettesi posztra, illetve a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivői posztjára jelölt személyeket.

Még egyik főtanácsadója, Kellyanne Conway férje is elhárította, hogy az igazságügyi minisztérium magas rangú munkatársaként dolgozzék. A magyarázatot sejtetik George Conway hétfői Twitter-bejegyzései. Ezekben Conway rögzítette: nem ért egyet azzal, ahogyan Trump elnök Twitter-üzenetekben közli álláspontját a beutazást korlátozó elnöki rendeletekről. Ezek ugyanis nagyon komolyan aláássák az igazságügyi minisztérium jogi érvelésének hitelét - írta George Conway. Aki egyúttal leszögezte azt is, hogy Trump elnök valamennyi hívének és támogatójának - mint neki is - kötelessége a twitterezés hátrányaira felhívni a figyelmet.

A The Washington Post úgy véli: egyesek az elnök viselkedése miatt, mások viszont az érdekkonfliktusok vagy a botrányok okán hárítják el a kormányzati munkát.

A Yahoo News hírportál például kedden jelentette: eddig négy különböző ügyvédi iroda utasította vissza Trump elnök képviseletét a 2016-os elnökválasztási kampány idején történt, Trump munkatársai és orosz tisztségviselők között létrejött esetleges kapcsolatok feltárására irányuló vizsgálatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×