eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fagy és hóvihar júniusban

Hóviharokkal és faggyal indult a nyár Oroszország északnyugati térségében, a Murmanszki területen a hóvihar miatt lezárták a Teriberka faluhoz vezető utat, Arhangelszkben meghosszabbították a fűtési szezont, Kalinyingrád térségében pedig szombat reggel nulla-mínusz 2 Celsius-fokot mértek, a karéliai Kosztomuksa utcáin pedig megjelent a Télapó.

A meteorológusok a "nyári telet" a Barents-tenger felől hideg szelekkel érkező ciklonnal magyarázták. Szombaton volt a leghidegebb, a ciklon távozásával ismét melegszik majd az idő - mondták a nyugat-oroszországi meteorológiai szolgálatnál.

Teriberka falut - ahol a 2015-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra jelölt Leviatán című orosz filmdrámát forgatták - harmadik napja zárja el a hóvihar a külvilágtól.

Szakemberek szerint legalább tíz éve ez a leghavasabb nyárkezdet. A sarkkörön túli övezetbe még a tavasz sem érkezett meg, a fák nem rügyeznek, a folyókat és tavakat jég fedi, és több napja hóvihar tombol.

Karélia északi járásaiban szakad a hó, bár vasárnapra már plusz 11 Celsius-fokot várnak. A téli sportok kedvelői síre pattantak, Kosztomuksa utcáin megjelent a Télapó - közölte a város alpolgármestere. Olga Kerezsina elmondta, hogy korábban is szokott havazni nyár elején a térségben, de rendszerint már májusban kizöldülnek a fák.

"Idén még levél sincs a fákon, most kezdenek kibújni a rügyek" - mondta.

Arhangelszkben a hőmérséklet nappal nem érte el a plusz öt fokot sem, éjjel pedig mínusz kettőt mértek. A városban immár másodszor hosszabbítják meg a fűtési szezont, amely rendszerint május közepén ér véget. A térségben zuhog az eső.

Hasonló az időjárás Oroszország és Eurázsia legészakibb szigetcsoportján, az Északi-sarkhoz közeli Ferenc József-földön is.

A Kalinyingrádi terület balti-tengeri részén viszont igazi "nyárias" az időjárás, bár pénteken még figyelmeztetést adtak ki a viharveszély miatt a keleti térségekben a nulla-mínusz 2 Celsius-fokos reggeli fagyok miatt. Jelenleg 13-18 fokos a hőmérséklet, de így is megjelentek a nyaralók az üdülővárosok strandjain.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×