eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Juncker meglepő húzása

Nem az uniós alapokkal kellene kikényszeríteni a szolidaritást Juncker szerint.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön egy berlini konferencián azt mondta: ellenzi azt a német javaslatot, amely a források megvonását helyezi kilátásba a jogállamiság alapelveit megsértő európai uniós tagállamokkal szemben.

A Reuters hírügynökség által idézett dokumentum szerint Berlin befagyasztaná azon tagállamok hozzáférését az uniós alapokhoz, amelyek nem teljesítik az Európai Unió jogállamiságra vonatkozó kritériumait.

"Az a véleményem, hogy ezt senkinek sem kellene tennie" - szögezte le Juncker, aki úgy gondolja, hogy egy ilyen eljárás "méreg lenne a kontinens számára".

Szerinte a brüsszeli bizottságnak vannak más eszközei, amelyekkel nyomatékosítani tudja, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca.

Juncker azt is elmondta: az EU-nak jelenleg az a legfontosabb feladata, hogy 2019-ig befejezze az integrált tőkepiac és a bankunió kialakítását, az eurózónán belüli együttműködés elmélyítése csak ezután következhet.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európának egyértelművé kell tennie az Egyesült Államok számára, hogy a párizsi klímaegyezményből való kilépés nem olyan egyszerű, és akár 3-4 évig is eltarthat.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelenti be, hogy országa marad-e, vagy felmondja a megállapodást. Juncker szerint ez utóbbi esetben az EU-nak és szövetségeseinek kell vezető szerepet játszaniuk a klímaváltozás feltartóztatásában.

"Ez esetben meg kell majd próbálnunk közös nevezőre jutni a kínaiakkal" - tette hozzá.

Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt ugyanezen a konferencián kiemelte, hogy ha Trump kilép a párizsi klímaegyezményből, az amerikai termelők versenyelőnyre tesznek szert európai riválisaikkal szemben. Ez olyan piaci torzulásokhoz vezethet, amelyekre az Európai Uniónak válaszolnia kell.

"Ha Trump úr fel akarja mondani a klímamegállapodást, akkor a továbbiakban nyíltan kell beszélnünk a kereskedelmi viszonyokról és a piaci torzulásokról" - javasolta Schulz arra utalva, hogy ha eltávolodik a környezetvédelmi normáktól, Washington nehezebben férhet hozzá a világ legnagyobb piacához.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×