Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vaskos meglepetés a cannes-i Arany Pálma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A svéd Ruben Östlund The Square című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A film maga kiváló, de mindenképpen meglepetés a zsűri döntése - mondta el az InfoRádiónak Kárpáti György filmkritikus.

"A film maga kiváló, de abban az értelemben mindenképpen vaskos meglepetésről beszélhetünk, hogy ezt a filmet még díjra sem sokan tippelték, nemhogy arra, hogy elhozza az Arany Pálmát" - mondta el az InfoRádiónak a zsűri döntése kapcsán Kárpáti György.

A filmkritikus hozzátette, hogy ráadásul olyan rendezőről van szó, aki nem csak hogy első alkalommal szerepel nagyjátékfilmes versenyprogramban Cannes-ban, hanem a filmjét utólag válogatták be a mezőnybe.

"Már eleve találgatásokra adott okot az is, hogy miért nem a hivatalos bejelentéskor közölték:  ez versenyfilm" - jelezte a filmkritikus.

Kárpáti György szerint a Pedro Almodovar-vezette zsűri szembement azokkal a tradíciókkal, amelyek eddig Cannes-ban jellemzőek voltak.

"Egyrészt le lettek cserélve azok a rendezők, akik évek, évtizedek óta megbízhatóan szerepelnek a cannes-i mezőnyben és egymás között mindig nyernek.  Most az Arany Pálma mellett a zsűri nagydíját is egy olyan film nyerte, amelynek rendezője első alkalommal szerepel a nagyjátékfilmes programban" - mutatott rá a filmkritikus.

Másrészt szerint érezhető volt a női filmesek helyzetbe hozása.

A The Square pedig szerinte azért egy érdekes győztes, mert megfogalmaz egy olyan társadalomkritikát, amelyben mindenki megkapja a magáért, viszont mindezt egy fekete komédiába, ha úgy tetszik, szatírába helyezi.

"A filmben egy olyan modern múzeumról van szó, ahol egyáltalán már az is kérdés, mi számít modernnek. Egy olyan installációt igyekeznek elkészíteni, ami a film címét is adja, és ami sosem készül el" - ismertette a történet lényegét a filmkritikus.

'Miközben mindenki azt várta, hogy a migrációval vagy a korrupcióval kapcsolatos filmek fognak majd diadalmaskodni, merthogy mindkettőből voltak szép számmal, gyakorlatilag ilyen szempontból egy nagyon diplomatikus és konszenzusos döntést hozott a zsűri" - értékelte Kárpáti György.