eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma

A NATO csatlakozik a terrorizmus elleni nemzetközi koalícióhoz

Donald Trump szerint nem tisztességes az amerikai adófizetőkkel szemben, hogy a NATO-tagországok többsége nem költ annyit a védelmi kiadásokra, mint amennyit megígért. Az amerikai elnök ezt Brüsszelben mondta, ahol részt vett az észak-atlanti szövetség tagországainak csúcstalálkozóján.

A NATO csatlakozik az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz, amit az Egyesült Államok vezet - jelentette be Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

„Ez nem szimbolikus lépés, hanem egy erős politikai üzenet az egységről a terror elleni harcban. Egy olyan platform, amely gyakorlati együttműködést és támogatást tesz lehetővé a NATO és a koalíciós erők között. A NATO nem tér át harci üzemmódra, a NATO kiképzést és kapacitásépítést hajt végre.”

Minden NATO-tagországnak eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek - jelentette ki az amerikai elnök az észak-atlanti szövetség brüsszeli csúcstalálkozóján.

„A 28 tagállam közül 23 nem fizet annyit, mint amennyit kellene. Ez nem tisztességes az amerikai adófizetőkkel szemben. Ha minden tagállam a nemzeti össztermékének 2 százalékát védelemre fordította volna, tavaly 119 milliárd dollárral többet fordíthattunk volna a közös védelemre és a NATO tartalékok finanszírozására” – mondta Donald Trump.

A német kancellár a közös biztonság alapvető pillérének nevezte a NATO-t.

„A NATO hivatalosan is belép az Iszlám Állam ellen harcoló koalícióba, miután az összes tagállam és az unió is így tett. Ez egy erős jelzés, de világos, hogy Németország nem tesz további hozzájárulást azon felül, mint amennyi áldozatot ma hozunk” – mondta Angela Merkel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a balkáni bővítés fontosságára hívta fel a figyelmet és megerősítette, hogy Magyarország 2024-re a GDP 2 százalékára emeli a védelmi kiadásokat.

„Egy korábbi döntésünk végrehajtását erősítjük meg. Megígértük már néhányszor, hogy a hadügyi költségvetéseket a nemzeti büdzsékben felemeljük két százalékra. Mi, magyarok is araszolgatunk. Mindenki kért egy időpontot. 2024 környékén leszünk nagyjából a két százaléknál. Most azt kell megerősíteni, hogy szemben néhány korábbi ígérettel ezt mindenki komolyan veszi, és ad egy menetrendet, hogy ez milyen lépésekben valósul meg, tehát az ígéret hihetőségét kell megerősíteni.”

A brüsszeli NATO-csúcs résztvevői felavatták a szövetség új székházát, valamint a berlini fal és a 2001. szeptember 11-i terrortámadások emlékművét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×