eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Itt a kiskapu: így menthetők meg a fájlok

Itt a kiskapu: így menthetők meg a fájlok

Francia kutatók találtak egy kiskaput a világon végigsöprő WannaCry zsarolóvírus által zárolt Windows-fájlok megmentésére - közölték a kutatók Frankfurtban.

Számítástechnikai biztonsággal foglalkozó szakemberek egy globális csoportja összefogott, hogy kifejlesszenek egy módszert, amellyel hozzáférnek a vírus által megtámadott fájlok kódolási kulcsához. A csoport munkájában a francia Adrien Guinet, Benajmin Delphy és Matthieu Suiche is részt vett. Guinet biztonsági szakértőként, Suiche hackerként, Delphy pedig banki alkalmazottként tevékenykedik.

A kutatók figyelmeztettek, hogy megoldásuk csak bizonyos körülmények között működik.

  • Az egyik feltétel, hogy a fertőzött számítógépet nem indították újra azóta, hogy a vírus megjelent rajta.
  • A másik az, hogy a javítást még a WannaCry utolsó figyelmeztetése előtt kell végrehajtani az eszközön. A kulcsot többféle Windows operációs rendszeren tesztelték.

A kutatók felfedezése az utolsó pillanatban érkezett azok számára, akiknek gépe egy héttel ezelőtt fertőződött meg a vírussal. A WannaCry múlt pénteken kezdett terjedni, és azóta több mint 150 ország legalább 300 ezer számítógépén telepedett meg. A vírus először 300 dollárt (85 ezer forintot) követel a felhasználóktól a fájlok visszaállításáért cserébe, és ha nem fizetnek, az összeg három napon belül 600 dollárra (170 ezer forintra) emelkedik, majd a fájlokat végleg zárolják. A WannaCry többek között autógyárak, kórházak, boltok, vasúttársaságok és iskolák informatikai rendszereit is megbénította, tetemes károkat okozva ezzel.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×