Inforádió

Meghallgatom Élő adás

John Brennant is "előveszik" az orosz kapcsolat ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meghallgatja John Brennant, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatóját az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága annak a vizsgálatnak a keretében, amelyet a tavalyi elnökválasztásra gyakorolt esetleges orosz befolyás ügyében folytatnak - jelentette be a bizottság csütörtökön.

A CIA januárban leköszönt volt igazgatóját nyilvános, majd azt követően zárt ülésen hallgatják meg jövő héten kedden.

A képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hogy Oroszország gyakorolt -e bármilyen befolyást az elnökválasztási kampányra, illetve hogy Donald Trump elnök stábja egyeztetett -e orosz tisztségviselőkkel.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán bejelentette, hogy Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki "az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára. Donald Trump a Twitteren a történelem "legnagyobb boszorkányüldözésének" nevezte a tárca intézkedését.

A lépésre egy nappal azután került sor, hogy kiderült, James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemrég elbocsátott igazgatója egy feljegyzésében azt írta, Trump elnök arra kérte őt, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatainak ügyében zajló vizsgálatot.

Meg nem nevezett volt és jelenlegi tisztségviselők arról számoltak be a Reuters hírügynökségnek, hogy Michael Flynn és Trump elnökválasztási kampányának több más tanácsadója a kampány utolsó hét hónapjában legalább 18-szor telefonáltak, emaileztek vagy sms-eztek orosz tisztségviselőkkel vagy másokkal, akik kapcsolatban álltak a Kremllel.