eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk

EP-döntés: ilyen helyzet még sosem volt

Példátlan döntést hozott az Európai Parlament a kormány politikáját bíráló határozattal, ez most egy újszerű helyzet - mondta az InfoRádiónak a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Törő Csaba.

A "hetes cikkelyről" szóló döntés nyomán az EP állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottsága készít először állásfoglalást arról, hogy szükséges-e az eljárás Magyarországgal szemben.

Ha úgy döntenek, hogy igen, újból szavaz az Európai Parlament és megkezdődik a tényleges, formális eljárás.

Ezután a magyar kormánynak egyeztetnie kell az uniós szervekkel arról, hogy megsértik-e az intézkedései az uniós alapértékeket (ez még nem a hetes cikkely eljárása). Ezt az unióban megvitatják, ajánlásokat adnak, majd állást foglalnak arról, hogy fennáll-e a veszélye Magyarországon annak, hogy megsérülnek az uniós alapértékek.

Ha az ajánlások után is úgy látják, hogy igen, akkor az Európai Tanács arról dönthet, hogy milyen konkrét ügyekben és milyen okokból sértették meg az alapjogokat a magyar intézkedések, illetve a folyamat végén arról is határoznak, hogy milyen következményekkel kell szembenéznie Magyarországnak.

A végső döntést azonban már a legmagasabb szinten, a Tanácsban hozzák meg, vagyis nem az országok képviselői, hanem a tagállamok állam- és kormányfői szavaznak, és teljes egyhangúságra van szükség (kivéve persze az érintett országot).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×