eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védelmet ígérnek az FBI-nak

Védelmet ígérnek az FBI-nak

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügyvezető igazgatója, Andrew McCabe szenátusi meghallgatásán csütörtökön azt ígérte, hogy elhárítja a Fehér Ház esetleges beavatkozási kísérleteit az Oroszországról folyó vizsgálatokba.

A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson a kérdések össztüzébe került McCabe biztosította a törvényhozókat, hogy azonnal informálja őket, ha a Fehér Ház megpróbálna beavatkozni az Oroszországról folyó vizsgálatokba.

Az ügyvezető igazgató leszögezte: a Fehér Ház részéről eddig nem történt kísérlet a vizsgálat befolyásolására. Kérdésre válaszolva nem kívánta kommentálni Donald Trump elnök kijelentését, aki a héten azt állította, hogy az elbocsátott igazgató, James Comey "három különböző alkalommal is közölte vele, hogy a vizsgálat őt nem érinti". McCabe leszögezte: "nem véleményezhetem a volt igazgató és az elnök beszélgetéseit".

Andrew McCabe közölte: a vizsgálat Comey elbocsátása után is zavartalanul folytatódik, az FBI-nak nincs szüksége további dokumentumokra és pénzügyi forrásokra. "Rendkívüli jelentőségűnek" nevezte a nyomozást, és ezzel ellent mondott a Fehér Háznak, amelynek szóvivőnője, Sarah Huckabee Sanders szerdán azt mondta: a nyomozás "valószínűleg az egyik legcsekélyebb" jelentőségű az FBI történetében.

Kérdésre válaszolva a megbízott igazgató közölte, hogy a héten valóban találkozott Donald Trump elnökkel, de az Oroszországgal kapcsolatos nyomozásról nem ejtettek szót.

A szenátusi bizottság meghallgatásán tanúként megjelent az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, Dan Coats, a CIA direktora, Mike Pompeo, valamint Mike Rogers admirális, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője is.

Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor mindegyiküket arról faggatta, hogy vajon egyetértettek-e az amerikai hírszerző közösség januári megállapításaival, miszerint Oroszország Donald Trumpnak kedvezően alakította az elnökválasztás folyamatát. A megkérdezett hírszerzési szakemberek mindegyike igennel válaszolt. "Sok ember számára, magamat is beleértve, nehezen megkerülhető a következtetés, hogy az elnök döntése Comey igazgató elbocsátásáról összefügg ezzel a nyomozással, és ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Warner szenátor.

Csütörtökön délután, a szenátusi meghallgatás végeztével a képviselőház hírszerzési bizottságának két vezető politikusa közleményben biztosította védelméről a Szövetségi Nyomozó Irodát. A texasi republikánus Mike Conway és a kaliforniai demokrata párti Adam Schiff kézjegyével ellátott közlemény leszögezi: a két politikus biztosítja majd, hogy az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatot "semmiféle módon ne akadályozzák meg és ne befolyásolják".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×