eur:
395.44
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Egyre többször támadnak emberre a medvék Székelyföldön

Egyre többször támadnak emberre a medvék Székelyföldön

Egyre többször fordul elő Romániában, hogy medvék támadnak háziállatokra, sőt emberre is. Bár a helyzet Székelyföldön immár tarthatatlanná vált, az illetékes hatóságok és a zöldszervezetek nem képesek közös nevezőre jutni - írta a Magyar Nemzet.

Az elmúlt időszakban a székelyföldi Hargita és Maros megyében kevésen múlt, hogy nem követelt emberáldozatot a medvével való találkozás.

Ráadásul a legfrissebb incidens a 38 ezer lelkes hargitai megyeszékhely, Csíkszereda közvetlen közelében történt a napokban, amikor egy több száz kilogrammos barna medve egy juhkarámnál támadt két juhászra. A testvérpárnak úgy sikerült megmenekülnie, hogy apjuk elkergette a nagyvadat, ám így is súlyos kéz- és lábsérülésekkel kerültek kórházba a harapások és karmolások miatt.

Egyre többször támadnak emberre a medvék Székelyföldön

Aztán a Maros megyei Ratosnyán hatolt be egy háztáji gazdaságba a medve, és nekirontott a ház udvarán játszó tizenkét éves kislánynak. A mellkasán megkarmolt gyermek szerencsére nem szenvedett súlyos sérüléseket, a vadállatot vadászoknak sikerült elkábítaniuk, majd visszaengedték az erdőbe. A helybeliek szerint a Görgényi-havasok lábánál fekvő település területére legutóbb húsz éve hatolt be medve - számolt be a Magyar Nemzet. 

Miközben idén eddig közel száz juhot pusztítottak el a farkasok és medvék Hargita megyében, tavaly 176 esetben támadtak emberre vadállatok, ebből 124 medvetámadás volt.

Ennek többnyire két oka van: a vadállomány túlszaporodása, illetve életterének fokozatos visszaszorulása.

Hivatalos adatok szerint

a mintegy 17 ezer példányt számláló európai barnamedve-állomány negyven százaléka Romániában található.

Számuk hozzávetőleg hat- és nyolcezer között mozog, viszont akadnak, akik szerint tízezernél is több medve él az országban.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×