eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Orbán: betartjuk a klub szabályait

Orbán: betartjuk a klub szabályait

Nem kérdőjelezhető meg a kormány elkötelezettsége az Európai Unió iránt, ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete.

Számos olyan állítás szerepel a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányában, amely

nem felel meg a tényeknek, illetve rendkívül megtévesztő,

az Európai Bizottság ezért "szilárd tények alapján" kívánja tisztázni a szóban forgó kérdéseket - jelentette ki Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete.

Timmermans kiemelte: az Európai Unió soha sem "Brüsszelről" szólt, hanem tagjainak választott képviselőinek közös döntéseiről, ebbe pedig Magyarország is beletartozik.

Az első alelnök végigment a nemzeti konzultáció kérdésein, és reagált azokra. Kiemelte, hogy a magyar kormány összemossa az illegális bevándorlókat és a menekülteket, és elutasította, hogy bárki az illegális bevándorlást igyekezne elősegíteni.

Folytatás májusban

Állásfoglalást fog elfogadni májusban az Európai Parlament plenáris ülése a jogállamiság magyarországi helyzetéről - szavazták meg a képviselők a szociáldemokrata frakció javaslatát.

Eddigi sikerek

Orbán Viktor felszólalását azzal kezdte, hogy mindig nagyra értékelte a vitát, de nem szereti az egyoldalú kinyilatkoztatásokat. Kiemelte, hogy a korábbi EP-vizsgálatok nem állták meg az igazság próbáját.

„A vita részben önökkel, részben egy amerikai pénzügyi spekulánssal áll fent, aki európai emberek milliónak életét tette tönkre, megbüntették spekuláció miatt, és az eurónak is nagy ellensége, mégis nagy becsben áll Brüsszelben” - utalt Soros Györgyre.

A kormányfő hangsúlyozta: azért érkezett Brüsszelbe, hogy megvédje a hazáját, de fontosnak nevezte, hogy a sikerekről is beszéljen. Megemlítette, hogy Magyarország 2008-ban abban a helyzetben volt, mint a görögök, de a felvett hitelt visszafizették, sok munkahelyet teremtettek, a költségvetés hiány mértéke túlteljesíti az elvártat, és gazdasági növekedés is egyre jobb.

CEU-ügy

A CEU-ügyről az intézmény rektorának, Ignatieffnek a szavait idézte, amely szerint a CEU léte nincs veszélyben. Orbán szerint a felsőoktatási törvény módosítása az átláthatóságot szolgálja, és felszámolja az eddigi privilegizált helyzetet.

„Kötelességem biztosítani, hogy a magyar és uniós egyetemek ne legyenek hátrányosabb helyzetben EU-n kívüli versenytársaiknál” - hangsúlyozta.

Nemzeti konzultáció

A kormányfő a nemzeti konzultációról azt mondta, hogy ezt a párbeszédet az uniónak is ki kellene próbálnia. Orbán szerint Magyarország EU-pártisága nem megkérdőjelezhető, de sok tekintetben elégedetlenek az EU működésével, és a kritika annak szól, hogy az uniót szeretnék megreformálni.

A kötelező betelepítésről úgy fogalmazott: Magyarország továbbra is azt gondolja, hogy kivel élünk együtt, azt csak mi döntjük el.

Soros György és civil szervezetei évente egymillió migránst akarnak Európába szállítani – állította a miniszterelnök, aki szerint ezt az EP-képviselők is olvashatták.

Orbán hangsúlyozta, hogy nem szeretnék elveszíteni a rezsidíjak megállapításának jogát, mert az dráguláshoz vezethet, és az adómegállapítást is nemzeti hatáskörben tartanák, különben ez rontaná a versenyképességünket.

„Nem akarjuk átrendezni a nemzeti és az uniós hatásköröket, csak a meglévőket betartani, innen az Állítsuk meg Brüssszelt szlogen” - tette hozzá.

Civiltörvény

A civiltörvényről azt mondta, hogy az az amerikai mintát veszi alapul, és az átláthatóság elvére épül. Csak azt akarja, hogy az NGO-król lehessen tudni milyen pénz és érdek áll mögöttük. Orbán szerint a törvény elfogadása sem csorbítja az érintett szervezetek jogait, működését.

„A klub szabályait be akarjuk tartani és eddig be is tartottuk”

- emelte ki a kormányfő, aki szerint korábban több ügyben is eredményes tárgyalásokat folytattak Brüsszellel. Hozzátette: azt kéri, hogy egyenlő mércével mérjenek az EP-képviselők.

Weber: hangulatkeltés a konzultáció

Az Európai Bizottság által javasolt módosítások megfontolására kérte a felsőoktatási törvény körüli vitában Orbán Viktort Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának vezetője.

Az elmúlt 25 évben a Közép-európai Egyetem mindig is két diplomát adott ki Budapesten, a magyar diákok ennek előnyét élvezték. Nem értjük, hogy ezt az előnyt miért veszik el a diákoktól - mondta.

A tudomány szabadsága az EU alapértéke, ezt be kell tartani és meg kell védeni. Az egyetem csak a munkáját végzi - emelte ki Weber, és arra kérte Orbán Viktort, hogy fontolja meg, hajtsa végre az Európai Bizottság által javasolt módosításokat.

Weber Európa elleni "hangulatkeltésnek" nevezte a Brüsszelről szóló nemzeti konzultációt. Hozzátette ugyanakkor: Orbán Viktor mindig részt vett a vitában, mindig reagált és sokszor változtatásokat eszközölt, míg például a romániai korrupcióról szóló vitára a szocialista miniszterelnök nem ment el.

"Meddig megy el?"

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője szerint a magyar kormányfő nem mond igazat akkor, amikor azt állítja, hogy egy amerikai pénzügyi spekuláns érdekeit képviseli az Európai Parlament.

Gianni Pittella kijelentette: Orbán Viktor tudja, hogy az Európai Parlament a magyar hallgatók azon legitim elvárását védelmezi, akik nem akarják, hogy megfosszák őket egy kiváló egyetemtől és annak képzésétől. Véleménye szerint nem csupán a Közép-európai Egyetem védelméről van szó, hanem a tudomány, a kutatás, a kultúra és mindazoknak a védelméről, amelyek a demokrácia alapját jelentik.

A frakcióvezető szerint azzal, hogy Magyarország visszautasította a menekültek áthelyezését úgy viselkedik, mintha az Európai Unión kívül állna. Az előnyök mellett meg kell osztani a terheket, az együttélés kötelezettségeit is - jelentette ki a szociáldemokrata politikus.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője kijelentette, hogy magyar kormány megsérti az uniós alapelveket, "zaklatja a civil szervezeteket, elüldözi a kritikus sajtót, falakat épít, vissza akarja állítani a halálbüntetést, és most úgy döntött, hogy bezár egy egyetemet".

A volt belga miniszterelnök erről az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozó plenáris ülésen beszélt szerdán.

"Milyen messzire fog még elmenni Orbán, könyveket fognak égetni a Kossuth téren?" - tette fel a kérdést Verhofstadt, aki szerint a magyar kormányfő mindenhol és mindenkiben ellenségeket lát: az energiaágazatban, a sajtóban, a civil szervezetekben és most az egyetemi világban.

A liberális politikus kijelentette: nem egy büszke konzervatívot lát Orbán Viktor kormányfőben, hanem a "régi kommunista Magyarország megtestesülését", amelyet a gazdasági protekcionizmus, a túlzott nacionalizmus, az illiberális állam építése és az ellenségkeresés jellemez.

"Nem könyöradomány"

Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel és nem bírálatot - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök az európai parlamenti képviselők hozzászólásaira válaszolva hangsúlyozta, Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek betartásával elsősorban Németországot, Ausztriát és Svédországot védi, mivel a migránsok csak áthaladni kívánnak Magyarországon.

A kormányfő kijelentette, a magyar álláspont migrációs kérdésben világos: az illegális migrációt meg kell állítani, az Európai Unió területén kívül kell különválasztani a menekülteket a gazdasági migránsoktól, a bajba jutott emberek számára oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van.

Hangsúlyozta, a migránsok kötelező kvóta alapján történő áthelyezésének politikája megbukott, hiszen azok az államok sem hajtják végre, amelyek nem szegülnek szembe az uniós politikával. Ez egy rossz gondolat volt, amelyet abba kell hagyni és más megoldást kell keresni - tette hozzá a miniszterelnök.

 Nem könyöradomány, amit Magyarország kap az Európai Uniótól, a kohéziós politikával minden tagország jól jár, így nem kérhetik tőlünk, hogy "fogjuk be a szánkat" - fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte, hogy a nettó befizető tagállamok is haszonélvezői a kohéziós politikának. "Mi lebontottuk a vámokat, a piacainkat megnyitottuk, és lehetővé tettük a tőke szabad áramlását, miközben olyan szegények voltunk a kommunizmus után, olyan tőkehiányosak, mint a templom egere" - mondta.

"Nem kérhetik tőlünk, tisztelt képviselő urak és hölgyek, hogy fogjuk be a szánkat, és nem beszélhetnek velünk úgy, mint ha önök ajándékot adnának nekünk, és mi az önök megvásárolt lekötelezettjei lennének" - jelentette ki Orbán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×