eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szörnyű ételek, patkányok, túlzsúfolt cellák - ultimátumot adott Romániának az emberi jogi bíróság

Ultimátumot adott az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Romániának kedden: úgy rendelkezett, hogy Bukarest fél éven belül dolgozzon ki ütemtervet a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére, a büntetésvégrehajtó intézményekben uralkodó körülmények ugyanis sértik az Emberi Jogok Európai Egyezménynek az kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkelyét - tudatta kedden a román média.

A féléves terminus alatt a strasbourgi bíróság nem fogad újabb, a romániai börtönviszonyokra hivatkozó panaszokat, de nem szab meg konkrét büntetést arra az esetre, ha Románia nem tesz eleget a felszólításnak.

Az EJEB négy román állampolgár - Daniel Arpad Rezmives, Marius Mavrovian, Laviniu Mosmonea és Iosif Gazsi - panaszának elbírálásakor állapította meg, hogy

Romániában rendszerszintű gondok vannak a büntetésvégrehajtásban,

amelyek az állami intézmények összehangolt közbelépését teszik szükségessé.

A rossz élelmezésre, higiéniai hiányosságokra, rovarok és patkányok jelenlétére és a cellák zsúfoltságára panaszkodó

négy elítéltnek három- és ötezer euró közötti kártérítést ítélt meg az emberi jogi bíróság

kedden.

A januárban hivatalba lépett román szociálliberális kormány arra hivatkozva akart - országos tiltakozást kiváltó - közkegyelmi rendeletet elfogadni, hogy Románia súlyos pénzbüntetésre számíthat az EJEB-től, ha nem enyhít sürgősen a börtönök zsúfoltságán.

A kabinet végül is nem sürgősségi rendeletet, hanem - most már a parlament napirendjén szereplő - törvénytervezetet fogadott el a közkegyelemről, amellyel állítása szerint azt akarta megelőzni, hogy az EJEB "irányadó ítéletet" fogadjon el Románia ellen, amelynek alapján "futószalagon kapnának kártérítést" az embertelen börtönviszonyokra panaszkodó elítéltek.

Sorin Grindeanu miniszterelnök üdvözölte az EJEB keddi döntését, amely "egyelőre nem kötelezi Romániát nagy összegek kifizetésére". A kormányfő szerint - a közkegyelmi tervezeten kívül - az igazságügyi minisztérium már megkezdte annak az átfogó intézkedéscsomagnak a kidolgozását, amellyel Románia enyhíteni akar a börtönök zsúfoltságán.

Marius Vulpe, a büntetésvégrehajtó intézetek országos igazgatóságának (ANP) vezetője korábban azt mondta: 33 ezer fekvőhely létezik a romániai börtönökben raboskodó 27 500 rab számára, de ahhoz, hogy mindegyiküknek jusson legalább négy négyzetméternyi hely (ahogyan azt az európai szabványok előírják), a fogvatartottak száma nem haladhatná meg a 19 500-at.

Az ANP vezetője szerint már több mint ötszáz panaszosnak ítélt meg az EJEB kártérítést, amiért embertelen körülmények között kellett raboskodnia Romániában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×