eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Transparency eltávolíttatná a korrupcióval vádolt Medvegyevet

A Transparency eltávolíttatná a korrupcióval vádolt Medvegyevet

Vizsgálatot és az orosz miniszterelnök lehetséges leváltását kérte a Transparency International nemzetközi korrupciós szervezet orosz részlege. Dmitrij Medvegyev azután került a figyelem középpontjába, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki vezető szervezete filmet készített ingatlanbirodalmáról.

Azt követően, hogy március végén több ezren vonultak az utcákra az orosz városokban a korrupció ellen tüntetve, a Transparency International orosz szárnya vizsgálatot kért Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, volt államfő ellen.

A korrupció-ellenes csoport Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista szervezetének filmjére reagált, amely szerint Medvegyev kiterjedt ingatlanbirodalom ura. Ezeket az ingatlanokat üzletemberek által adott kenőpénzekből vette – szólt a vád, amit a kormány határozottan tagadott.

A vádak nyomán indult tüntetések során több embert letartóztattak, köztük Navalnijt is, aki 15 nap börtönbüntetést is letöltött.

A Transparency összeférhetetlenséget emleget azzal kapcsolatban, hogy Medvegyev gyakran megszállt egy olyan mezőgazdasági cég vendégházában, amelynek vezérigazgatója egyben a Gazprombank igazgatótanácsának elnökhelyettese és személyes jó barátja, Ilja Jeliszejev.

Az orosz kormány 2014-ben és 15-ben anyagi segítséget nyújtott a Gazprombanknak. A korrupció-ellenes kampányszervezet szerint azonban a két vezető közötti viszony miatt a kormányfő nem tud pártatlan módon dönteni a bankszektornak juttatott állami segély elosztásáról.

A Transparency felteszi a kérdést: értesítette-e Medvegyev a lehetséges összeférhetetlenségről az orosz elnöki hivatal mellett működő korrupció-ellenes tanácsot.

„Ha ezt nem tette meg, akkor arra kérjük Vlagyimir Putyint, hogy az Orosz Föderáció törvényei szerint eljárva vonja felelősségre Dmitrij Medvegyevet” – írja a Transparency és hozzáteszi: ebben az esetben a következő lépés a „bizalom elvesztése miatti felmentés a hivatali teendők alól”.

Egy moszkvai bíróság közben elfogadta Aliser Uszmanov milliárdos, a londoni Arsenal futballklub társtulajdonosa keresetét, aki a korrupcióellenes aktivista Navalnij szervezetével akar pereskedni.

Navalnij nagy port felvert és profi módon összeállított leleplező filmje megemlíti, hogy Uszmanov egy 5 milliárd rubel értékű ingatlant ajándékozott a korábban emlegetett Gazprombank-vezető és a miniszterelnök jó barátja, Jeliszejev által irányított szociális alapnak. Később viszont azt állította, hogy nem ajándékozás, hanem „ingatlancsere” történt.

Navalnij viszont erre egy orosz szófordulattal megjegyezte: a milliárdos „hazudik, mint egy vén szivar”. Az ellenzéki aktivista szervezete ugyanis a földhivatal adataira hivatkozva azt állítja: soha nem volt Jeliszejev alapjának tulajdonában az az ingatlan, amire Uszmanov állítása szerint elcserélte saját drága ingatlanját.

Mindeközben a kiadott hivatalos adatok szerint Medvegyev miniszterelnök tavaly mindössze 151 ezer dollárnyi rubelt keresett egy 367 négyzetméteres lakás, egy kisebb telek és néhány veterán autó tulajdonosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×