eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiszivárgott a Brexit-tárgyalási terv: semmiről nincs megállapodás, amíg nincs mindenről megállapodás

Kiszivárgott a Brexit-tárgyalási terv: "semmiről nincs megállapodás, amíg nincs mindenről megállapodás"

Az Egyesült Királyság nem tárgyalhat külön, és nem is köthet különalkukat az uniós tagállamokkal, az EU egyként és egységesen fog fellépni a brit kilépéséről szóló tárgyalásokon - áll abban a kiszivárgott szövegtervezetben, amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke készített a kiválási tárgyalásokról szóló iránymutatásként, és küldött szét a tagállamok kormányainak pénteken.

A dokumentum leszögezi: "semmiről nincs megállapodás, amíg nincs mindenről megállapodás", vagyis

nem lehet részenként megállapodni a kilépés feltételeiről.

Tusk tárgyalási iránymutatása az EU és az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) jövőbeni kapcsolatáról úgy fogalmaz, hogy arról majd csak akkor lehet megállapodni, ha a kilépő ország már nem tagja az uniónak, a megállapodás előkészítése mindazonáltal már a kiválási tárgyalások második szakaszában megkezdődhet, ha az első fázis megfelelően halad.

Donald Tusk nem mulasztotta el emlékeztetni a tagállamokat:

arra is fel kell készülni, hogy a kilépési tárgyalások kudarccal végződnek.

A 9 oldalas javaslat felvezetője rámutat, hogy a britek döntése a kilépésről bizonytalanságot kelt, és zavarokat okozhat, főleg Nagy-Britanniában, de az EU többi országában is.

A szövegtervezet megerősíti az Európai Tanács korábbi döntését, hogy

az EU szoros partnerségre törekszik,

a megállapodásnak a jogok és kötelezettségek egyensúlyán kell alapulnia, nem lehet "kimazsolázni" az egységes piac egyes elemeit, és

az Egyesült Királyság az unión kívül nem élvezheti ugyanazokat a kiváltságokat és jogokat, mint a tagok.

Az iránymutatásban az áll: a tárgyalások célja, hogy a kilépés folyamata rendezett legyen. Az első fázisban "ki kell bogozni" az Egyesült Királyságot az unióból, s mindazokból a jogokból és kötelezettségekből, amelyek tagállamként vonatkoznak rá. Emellett a lehető legnagyobb bizonyosságot és tisztánlátást kell biztosítani az állampolgároknak, a vállalkozásoknak és minden érintettnek.

A második fázisban megkezdendő tárgyalásokról a kiválás utáni kapcsolatokra vonatkozóan Tusk javaslata világosan fogalmaz:

akkor köthetők átmeneti megállapodások részkérdésekben, ha az az unió érdekét szolgálja,

s ezek csakis határozott időre szóló egyezségek lehetnek.

A tárgyalásokon kiemelt kérdésként kezelik majd az Egyesült Királyságban és az unióban élő uniós és brit állampolgárok jogainak és jogállásának ügyét. Erre kikényszeríthető és nem diszkriminatív garanciákat kell alkotni - áll a dokumentumban.

Nem hagy kétséget az iránymutatás afelől, hogy az Egyesült Királyság kilépésével

London elveszíti minden olyan egyezményből fakadó jogait és kötelezettségeit, amelyeket az Európai Unió kötött.

Az ilyen nemzetközi megállapodások a jövőben csak az EU 27 tagjára vonatkoznak majd.

A Máltán tartózkodó Donald Tusk pénteken, Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján hosszan beszélt a javaslatról.

Négy dolgot emelt ki: az állampolgárok jogainak rendezését, a jogi vákuum kialakulását az uniós jog hatályának megszűnése nyomán az Egyesült Királyságban, a brit és uniós pénzügyi vállalások teljesítését, valamint azt, hogy

"rugalmas és kreatív" megoldást kell találni az ír-észak-ír határ helyzetére,

miután a brit kilépéssel az ír szigeten az unió külső határa fog húzódni.

Ha ezen a négy területen sikerül haladást elérni, akkor kezdődhet meg az egyeztetés a "válás" utáni viszonyról - húzta alá Tusk. "Nem fogunk a két kérdésről párhuzamos tárgyalásokat kezdeni, ahogyan azt az Egyesült Királyságban néhányan javasolták" - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke.

"A tárgyalások nehezek, bonyolultak és többször konfliktusosak lesznek.

Ez megkerülhetetlen. A 27 tagú Európai Unió nem fog arra törekedni, hogy megbüntesse az Egyesült Királyságot. A Brexit önmagában elég nagy büntetés" - hangoztatta Donald Tusk.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×