eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Letartóztatták a dél-koreai elnököt

Letartóztatták a korrupciós botránya miatt hivatalából eltávolított Pak Gun Hje volt dél-koreai elnököt helyi idő szerint péntek reggel - jelentették hírügynökségek.

Letartóztatása azért vált szükségessé, mivel alapos a gyanú, amely alapján vádat akarnak emelni ellene, illetve azon aggályok miatt, hogy bizonyítékokat semmisíthet meg - mondta Kang Bo Jung bíró.

A szöuli központi kerületi bíróság előzőleg jóváhagyta a letartóztatási parancsot az egyebek mellett vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és államtitoksértéssel gyanúsított 65 éves politikus ellen. Pak legfeljebb 20 napig maradhat börtönben a hivatalos vádemelésig. A bíróság döntésére azt követően került sor, hogy az előző nap kilenc órán keresztül hallgatták ki a menesztett elnököt.

A törvényszék határozatát követően Pakot átszállították az ügyészség épületéből a Szöul déli részében lévő fogdába.

A dél-koreai ügyészség hétfőn jelentette be, hogy kezdeményezi a volt államfő, Pak Gun Hje letartóztatását.

Az ország első elnöknőjét, Pak Csong Hi katonai diktátor lányát azért távolította el hivatalából a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Pakot tíz évnél is hosszabb börtönbüntetéssel sújthatják, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzeket fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×