eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Továbbra is Macron vezet

Megerősítette vezető helyét az öt hét múlva esedékes francia elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter az öt legfőbb elnökjelölt első tévévitájában, amelyet csaknem tízmillióan követtek figyelemmel hétfő este - derül ki az összecsapás után készült első felmérésből.

A BFM hírtelevízió és a L'Express című hetilap megbízásából az Elabe közvélemény-kutatóintézet által 1050 francia választópolgár megkérdezésével kedden készült reprezentatív felmérés szerint, ha most tartanák az első fordulót, azt a centrista jelölt nyerné meg a szavaztok 26 százalékával, a 24,5 százalékot elérő Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke előtt.

Az ennél az intézetnél március 17. és 19. között készült előző felméréshez képest Macron fél százalékot javított, míg Le Pen ugyanennyit rontott, de a két jelölt közötti különbség a hibahatáron belül van.

Harmadik helyre Francois Fillon konzervatív jelölt került 17 százalékkal, aki szintén fél százalékot esett vissza, míg a két baloldali jelölt közötti párbajban megfordult az állás: negyedik helyre lépett a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon 13,5 százalékkal (+0,5 százalék), maga mögé utasítva a szocialista Benoit Hamont, akinek 11,5 százalékot jelez a felmérés. Ez utóbbi két százalékot veszített a támogatottságából a múlt hétvége óta.

A jelenlegi állás szerint a második fordulóban Emmanuel Macron 64 százalékkal legyőzheti Marine Le Pent, aki 36 százalékra számíthat. Amennyiben Francois Fillonnal kell megküzdenie a Nemzeti Front elnökének, 46 százalékot érhet el az 54 százalékkal győztes konzervatív jelölttel szemben.

Hamis Fillonék munkaszerződése?

Hamisítás és súlyos csalás gyanújára is kiterjesztette a vizsgálatot a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség az öt hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt indult ügyben - erősítette meg kedd este a vádhatóság a Le Monde című napilap értesülését.

A vizsgálóbírók gyanúja szerint a Francois Fillon és felesége által aláírt munkaszerződések utólag készített hamis dokumentumok, amelyeket azért hoztak létre, hogy azokkal igazolják az igazságszolgáltatás előtt azt, hogy Penelope Fillon ténylegesen végzett asszisztensi munkát a férje mellett.

Az ügyészség március 16-án terjesztette ki a hamisítás és súlyos csalás gyanújára a vizsgálatot, amikor a politikusnak ajándékozott luxusöltönyök miatt befolyással való üzérkedéssel is megvádolták Fillont, de aznap csak ez utóbbi döntés került nyilvánosságra.

A Le Monde úgy tudja, hogy a nemzetgyűlésben az első, januári házkutatás után egy másodikat is tartottak márciusban a nyomozók, és újabb dokumentumokat foglaltak le. Ezekről gyanítják, hogy hamisak és utólag hozták létre őket a Penelope Fillonnak utalt fizetések igazolására. Azt nem tudja a lap, hogy ezek az igazolások mely időszakra vonatkoznak.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus lap egyik korábbi cikke alapján január végén indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát. Penelope Fillon 1986 és 2013 között felváltva állt férje és utóda alkalmazásában, amiért nettó 680 ezer eurót kapott, havi átlag nettó 3600 eurót.

Fillon ellen már vádat emeltek, feleségét március 28-ra idézték be.

A Le Canard enchainé eközben szerdán megjelenő számában azt írja, hogy Francois Fillon 50 ezer dolláros közvetítői díjért mutatta be egy libanoni üzletembernek, Fúád Mahzúmi milliárdosnak Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Patrick Pouyannét, a Total francia olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját.

A konzervatív politikus 2F Conseil nevű tanácsadói irodája és a libanoni üzletember Future Pipe Industries (FPI) cége kötötte meg az üzletet. Fillon és a milliárdos 2014 végén Bejrútban találkozott, ahol a politikus a megkötött szerződés alapján vállalta, hogy összehozza a találkozókat, amelyekre a lap szerint 2015. június 19-én Szentpéterváron került sor egy gazdasági fórumon.

A közvetítésért Francois Fillon tanácsadói cége két részletben kapta meg az 50 ezer dollárt. A lap megkeresésére Fúád Mahzúmi szóvivője az "üzleti titokra" és a szerződés "szigorúan törvényes jellegére" hivatkozott.

A jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben, és a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját mozgalmat alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik majd meg egymással, és a jelenlegi előrejelzések szerint Macron kerül majd ki győztesként a megmérettetésből.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×