eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már Fillon öltönyeit is vizsgálják

A 38 nap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon ellen családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt indult eljárást kiterjesztette a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a politikusnak ajándékozott luxusöltönyökre - közölte csütörtök este a vádhatóság.

Az ügyészség befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg Fillont, és felkérte a vizsgálóbírókat, hogy vizsgálják ki az ajándékozás körülményeit.

A Le Journal du Dimanche (JDD) című hetilap vasárnap azt írta, hogy egy ismeretlen mecénás február 20-án 13 ezer euró értékben vásárolt Fillonnak két luxusöltönyt. A lap szerint a mecénás csekkel fizette ki a két öltönyt, de korábban ugyanennél a luxusmárkánál, az Arnysnál 35 ezer euró készpénzt hagyott Fillon ajándékaiért. Az elmúlt öt évben 48 ezer euróért vásárolt az ismeretlen barát személyre szabott ajándékokat ugyanebből a márkából a konzervatív politikusnak.

A nemzetgyűlési képviselőknek minden 150 euró érték feletti adományt és ajándékot be kell jelenteniük az alsóház etikai felelősének, az öltönyökkel kapcsolatban Fillon ezt nem tette meg.

Francois Fillon, aki rendíthetetlenül folytatja a kampányát, hétfőn azt mondta, hogy hajtóvadászat áldozata lett. Azt állította, hogy a meg nem nevezett barátjától kapott ajándéknak semmi köze a politikához.

A nyomozók elsőként azt próbálják megállapítani, hogy ki az ismeretlen mecénás és milyen kapcsolatban áll Fillonnal, aki korábban miniszterelnök (2007-2012) volt, majd párizsi nemzetgyűlési képviselő lett.

A nemzetgyűlés etikai felelőse hétfőn már vizsgálatot indított az ügyben.

"A sajtóból tudtam meg, hogy Francois Fillon több mint 13 ezer euró értékben kapott ajándékba februárban ruhaneműt egy meg nem nevezett adományozótól" - mondta Ferdinand Mélin-Soucraman a francia sajtónak. Az etikai felelős először is tájékozódni szeretne az ügyben. "A kérdés a következő: az ajándékokat személy szerint kapta-e (Fillon), ami nem tartozik a kompetenciámba, vagy pedig a képviselői mandátumával kapcsolatban?" - mondta az etikai felelős.

Francois Fillon ellen kedden indult meg az eljárás a felesége és a gyerekei feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt indított vizsgálat keretében.

A jobboldali politikus ellen közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás és vagyonbevallás elmulasztása a gyanú.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus lap egyik korábbi cikke alapján indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát.

A jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját mozgalmat alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik majd meg egymással, s várhatóan Macron kerül majd ki győztesként a megmérettetésből.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×