eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Összeomlás? Válsághelyzet van Venezuelában!

Az alapélelmiszerek 68%-ából hiány van, az emberek éheznek, idén 1660%-os áremelkedés lesz, az egészségügyben már tavaly óta válsághelyzet van. Az önkényes kisajátításokat okolják.

"Humanitárius válsághelyzetet" hirdetett az élelmezés terén az ellenzéki többségű venezuelai parlament helyi idő szerint kedden, és ezt az ENSZ-szel, valamint az Amerikai Államok Szervezetével (OAS) is tudatta.

A törvényhozás azonnali válaszlépésre kérte az állami szerveket, hogy hatékonyan felvehessék a harcot az élelmiszerhiánnyal és az éhezéssel szemben. A venezuelai parlament egy bizottság létrehozásával járul hozzá a küzdelemhez, amelynek célja a nemzetközi források felderítése és bevonása lesz.

A 9,6 millió lakosú Venezuelát súlyos gazdasági válság sújtja: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció teljesen elszállt. A Nemzetközi Valutaalap 2017-re 1660 százalékos áremelkedést vár.

A törvényhozás a kormány államközpontú és önkényes kisajátításokon alapuló gazdaságpolitikáját tette felelőssé a kialakult helyzetért, és Rodolfo Marco Torres élelmezési miniszter azonnali leváltását követelte.

2016 áprilisában a venezuelai parlament elfogadott egy bizalmatlansági indítványt a miniszterrel szemben, de a kormánypárti tábor vitatta ennek törvényességét. A venezuelai legfelsőbb bíróság az év elején semmisnek és érvénytelennek nyilvánította az ellenzéki többségű parlament minden döntését.

Tavaly januárban a törvényhozás az egészségügyben hirdetett humanitárius válsághelyzetet a gyógyszer- és eszközhiány miatt.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
×
×
×
×