eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elismerte hibáját a francia elnökjelölt

Szimpátiatüntetést is szerveztek Francois Fillon mellett. Van esély a visszaléptetésére.

Ötven nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt Francois Fillon konzervatív jelölt elismerte a felelősségét az ellenzéki jobboldalon kialakult válságban és az elnökválasztási kampány lebénulásában, s jelezte, hogy a támogatóira és az őt jelölő jobbközép Köztársaságiak vezetőségére bízza a sorsát.

"Tudom, higgyék el nekem, hogy mekkora a felelősségem a válságban. Az árulásokon, az igazságszolgáltatás menetrendjén és a rágalmazó kampányon túl az én hibám az, hogy az általam képviselt program, amelyben hiszek, amelyben hisztek, hatalmas akadályokba ütközik" - fogalmazott vasárnap a családtagjai fiktív parlamenti alkalmazásával megvádolt elnökjelölt több ezer híve előtt a párizsi Trocadéro téren rendezett támogató nagygyűlésen.

A Fillont jelölő legnagyobb francia ellenzéki párt politikai vezetése hétfő este rendkívüli ülést tart a "kialakult helyzet értékelésére", azaz annak megvitatására, hogy visszaléptetik-e a felmérések alapján már esélytelennek tűnő jelöltjüket.

A Köztársaságiak meg nem nevezett forrásai szerint miközben Fillon a jelöltsége megtartásáért küzd, a pártvezetés célja megpróbálni úgy lecserélni a jelöltet, hogy az ne okozzon még nagyobb válságot a párton belül, és Fillon emelt fővel távozhasson. A Le Parisien című napilap vasárnapi száma szerint "a visszaszámlálás megkezdődött". Fillon két párton belüli riválisa, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy volt államfő szombat este személyesen egyeztetett a válság megoldásáról.

A Libération című baloldali napilap számlálóján a Fillonnal szerda óta szembefordult jobboldali képviselők száma szombat éjfélig elérte a 258-at.

A jobboldali politikusok azóta hagyják el a kampánystábot, amióta Fillon maga jelentette be, hogy vádemelés céljából március 15-re beidézték a vizsgálóbírók, akik közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával vizsgálódnak.

Politikustársai elsősorban azt kifogásolják, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában Fillon maga ígérte meg: amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől. Ezért a jobboldal hitelessége múlik az adott szaván.

"Azt gondolják, hogy egyedül vagyok, azt akarják, hogy egyedül maradjak, ezért köszönöm, hogy eljöttetek" - mondta híveinek Fillon, aki elismerte, hogy a botrány kirobbanása óta több olyan hibát is elkövetett, amely elvezetett a jelenlegi helyzethez.

"Akkor követtem el az első hibát, már mondtam nektek, amikor megkértem a feleségemet, hogy dolgozzon nekem, mert ismerte a körzetet, mert így volt nekem kényelmes. Nem lett volna szabad ezt tennem. A másodikat akkor követtem el, amikor haboztam, hogyan beszéljek minderről nektek, a franciáknak" - hangsúlyozta.

"Nem azt kérem tőletek, hogy legyetek a helyemben. De higgyétek el, egy tisztességes embernek, amilyennek gondolom magam, aki a közérdek szolgálatában tölti az életét és megpróbál napról napra igazságosnak vélt döntéseket hozni, nehéz szembenéznie egy ilyen kampánnyal" - tette hozzá.

Francois Fillon félórás beszédében nem mondta ki egyértelműen, hogy folytatja-e az elnökválasztási kampányt.

"Franciaország fel fog ébredni és fel fog emelkedni. Ez a meggyőződés éltet, ahogy titeket is, és most hozzátok és veletek együtt a jobboldal és a centrum vezető politikusaihoz fordulok. Én megvizsgáltam a lelkiismeretemet. A táborom politikusainak azt üzemem: most nekik is meg kell tenniük" - mondta a konzervatív politikus, aki elítélte azokat a politikustársait, akik "szégyentelenül és büszkeség nélkül" cserbenhagyták az utóbbi napokban.

"Fillon tarts ki, Franciaországnak szüksége van rád", "Győzni fogunk, Fillon elnök" - skandálta a nemzeti zászlókat lengető tömeg.

Az erődemonstráció célja volt bebizonyítani, hogy a pártjában elszigetelődött elnökjelöltet a jobboldali kemény mag továbbra is támogatja.

Az elnökjelölt mellett a tribünön megjelent a Köztársaságiak néhány vezető politikusa, de a többségük hiányzott. Ott volt viszont Penelope Fillon, aki egy vasárnap megjelent interjúban tagadta a vádakat és teljes támogatásáról biztosította a férjét.

  • A legutóbbi felmérések szerint az egy hónapja még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke között dőlhet el az államfői szék sorsa.
  • A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy - jelöltcsere esetén - a jobboldal novemberi előválasztásán második helyen végzett Alain Juppé megnyerné az első fordulót.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×