eur:
394.46
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ez sokkoló hír lehet az Angliában dolgozó magyarok számára

A brit kormány akár márciustól felfüggesztheti az Európai Unión belüli szabad mozgás jogát – legalábbis az „újonnan érkezett” Európai Uniós állampolgárok számára. Erről írt brit kormányforrásokra hivatkozva a Telegraph című brit lap.

Theresa May brit miniszterelnök már attól a márciusi naptól fogva korlátozhatja egyes Európai Uniós polgárok belépését Nagy-Britanniába, amikor hivatalosan is bejelenti, hogy országa megkezdi az Európai Unióból történő kilépési tárgyalásokat.

A „válóper” kezdetén az „új EU-migránsok” szabad mozgását korlátoznák – azaz nekik már nem lenne joguk automatikusan állandó letelepedési jogot szerezniük az Egyesült Királyságban – erről értesült brit kormányforrásokból a Telegraph című lap.

Az „új érkezőkre” a brit kilépéstől kezdve korlátozások vonatkoznának, így például vízumért kellene folyamodniuk és korlátoznák a szociális segélyekhez való hozzáférésüket is.

A Telegraph szerint May várhatóan azt mondja, hogy a bejelentés dátuma előtt érkezett EU-migránsok jogait tiszteletben tartják, ha az Európai Unió más országaiban élő brit állampolgárok jogai sem csorbulnak. Az utóbbi időben azonban már többször előfordult, hogy évtizedek óta brit földön élő, sőt brit családi kötelékekkel rendelkező európaiakat értesítettek a hatóságok, hogy valószínűleg el kell hagyniuk az országot.

A gyakorlatban nehéz elképzelni, hogy a reptereken és kikötőkben hogyan szűrnék ki extra ellenőrzés nélkül a már régóta Nagy-Britanniában élő európaiakat azok közül, akik frissen érkeztek, azzal a céllal, hogy munkát vállaljanak.

A szigetország határain ugyanis nem pecsételnek bele semmit az EU-s állampolgárok útlevelébe, sőt személyi igazolvánnyal is be lehet lépni.

A Telegraph szerint May bejelentése március 15. körül várható, azután, hogy a kormány Brexit-törvényjavaslatát elfogadta a parlament. A felsőházban, a Lordok Házában a brit kormány kemény ellenállásra számíthat ugyanakkor. Nemcsak munkáspárti és liberális, de a konzervatív lordok is a már brit földön élő Uniós polgárok jogainak garantálását akarják.

A minőségi konzervatív lapnak tartott Telegraph néhány kommentelője erre felvetette, hogy ideje lenne megszűntetni a korábban a brit demokrácia és hagyomány részének tartott Lordok Házát.

A brit kormányfő most komoly ellentétbe kerülhet az EU többi, 27 tagállamát képviselő Brüsszellel, mert az csak a Brexit idejétől fogadná el a bevándorlás és beutazás korlátozását.

Brit kormányilletékesek azonban attól tartanak, hogy most kell lépni, különben Nagy-Britanniát elözönlik az EU-migránsok. „Olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy fél Románia és Bulgária beutazik ide a Brexit előtt” – mondta egy kormányforrás a Telegraphnak.

Az egyik terv az, hogy az új EU-s bevándorlóknak ötéves munkavállalási engedélyt adnának, de nem járna nekik szociális juttatás erre az időszakra.

Brit miniszterek ugyanakkor azt is mondták: a fokozatosság elvét akarják követni és nem hirtelen korlátozni a jogokat, ami viszont ellentmond May miniszterlnök állítólagos tervének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×