eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem fognak a korrupciós vádak Angela Merkel kihívóján

Nem fognak a korrupciós vádak Angela Merkel kihívóján

Újabb, egykori Európai Uniós vezető kénytelen magyarázkodni. Most azonban a korábbiaknál is nagyobb a tét, hiszen se Jose Manuel Barrosonak, se pedig Neelie Kroesnak nem voltak olyan vezetői ambíciói, mint a legutóbb hírbe hozott Martin Schulznak.

Az Európai Parlament alig pár hete távozott elnökéről a Der Spiegel című német lap írta meg a hétvégén, hogy nem kizárt:

pénzügyi szabálytalanságokat követhetett EP-elnökként.

A dolog azért különösen is érdekes, hiszen Schulz a közelgő németországi választásokon Angela Merkel baloldali kihívója, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje.

A német lap azt írta, az EP költségvetési ellenőrző bizottságában továbbra is várnak azokra a dokumentumokra, amelyekkel Martin Schulz cáfolni szeretné azt a gyanút, hogy a 2014-es EP-választás előtt pártpolitikai célokra fordított olyan erőforrásokat, amelyeket csak EP-elnöki feladataihoz használhatott volna fel.

Három éve Schulz volt a szocialisták képviselőcsoportjának bizottságielnök-jelöltje, a kampányra azonban elnöki teendőire rendelkezésre álló forrásokat nem használhatott fel. Az Európai Bizottságban a biztosoknak a kampány idejére kötelezően szabadságra kellett menniük, Schulz állítólag felvette azt követően is a 304 eurós napidíját, hogy 2014. január 26-án a baloldaliak csúcsjelöltje lett. A gyanú szerint az események egy részére a parlament költségére, parlamenti alkalmazottak kíséretében utazott. A napidíjáról csak április 18-án, öt héttel az EP-választás előtt mondott le.

Nem fognak a korrupciós vádak Angela Merkel kihívóján

„Ezek a vádak már nem először merültek fel, de nem kaptak ekkora visszhangot – mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője. - Nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy a háttérben a Merkel-team be akarja mártani Schulzot, egyszerűen megjelent a német politikai térképen fontos tényezőként. Népszerű volt az első felmérések szerint, amikor kiderült, hogy a szociáldemokraták kancellárjelöltje lett. Ilyenkor átvilágítják a jelöltet, és a korábbi esetleges csontvázak kidőlhetnek a szekrényből. De az Európai Parlamentben nem belül még nem láttam olyan mélyreható vizsgálatot, amely egy európai parlamenti vezető politikus későbbi karrierjét kettétörte volna.”

A német szociáldemokrata párt szerint a jobbközép pártszövetség lejárató kampányt indított kancellárjelöltjük és jövendő elnökük, Martin Schulz ellen. Az SPD főtitkára hétfői berlini tájékoztatóján azt mondta, az állítólagos visszaélésekre vonatkozó vádak némelyike igen régi, másokat pedig már "töviről-hegyire" kivizsgáltak és cáfoltak, az EP-volt elnöke tisztán került ki a "sárdobálásból". A CDU főtitkára úgy válaszolt, nem tekinti lejárató kampánynak, ha egy jelölt korábbi tevékenységével kapcsolatban kritikus kérdéseket vetnek fel.

Egy friss felmérés szerint a Schulz-dosszié hidegen hagyja a legtöbb német választót. A Forsa vizsgálata szerint

nem csökkent a politikus népszerűsége,

ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a németek 37 százaléka továbbra is az SPD jelöltjére szavazna. Gyévai Zoltán szerint, mivel Martin Schulz már nem a parlament tagja, ha a testület igazoltnak látja a gyanút, nem tud már eljárni a német politikus ügyében.

„Hűtlen kezelésről lehet szó, és akkor természetesen az Európai Parlamentnek feljelentést kell tennie a hatóságoknál, és nekik kell kivizsgálniuk, és kezdeményezni a vádemelést. Ilyenkor a vizsgálatokat mindig az adott ország hatóságai folytatják le, jelen esetben tehát Belgium” - mondta Gyévai Zoltán.

Itt még nem tartunk, sőt, a gyanút és Schulz azt cáfolni kívánó bizonyítékait egyelőre az EP költségvetési ellenőrző bizottsága vizsgálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×