eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Semmis a hargitai autonómiapárti határozat

Adrian Jean Andrei prefektus keresete nyomán jogerősen érvénytelenítették a román bíróságok valamennyi Hargita megyei önkormányzat autonómiapárti határozatát - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a prefektust idézve.

Adrian Jean Andrei elmondta, 43 Hargita megyei település önkormányzata fogadott el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására az elmúlt három évben olyan határozatot, amelyben kinyilvánították, hogy egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, mely a Székelyföld nevet viseli, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is. Hozzátette: immár valamennyi határozatot érvénytelenített a Hargita megyei törvényszék vagy a marosvásárhelyi táblabíróság. A prefektus nyilatkozatában arról próbálta meggyőzni azokat az önkormányzatokat, amelyek esetleg hasonló határozat elfogadását mérlegelik, hogy nem érdemes ezt tenniük, mert a határozatuknak ugyanez lesz a sorsa. "Inkább a megye gazdasági, társadalmi fejlesztésével kellene foglalkoznunk, nem pedig a megosztással. Azt hiszem, mindenki megértette, hogy Hargita megye Románia közigazgatási egysége, és minden lakója román állampolgár. Nincs azzal gond, ha más állampolgársága is van, de elsősorban román állampolgár" - idézte az Agerpres hírügynökség a prefektust.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) honlapján elérhető adatok szerint a 153 székelyföldi önkormányzat közül eddig 62 tett eleget a felhívásnak, és fogadott el határozatot az általa képviselt közösség autonómiaigényéről. Az autonómiapárti határozatot elfogadó települések lakói Székelyföld összlakosságának a 48 százalékát teszik ki.

Az SZNT korábban arra kérte a határozatot még el nem fogadó önkormányzatokat, hogy ne tekintsék ez ügyben irányadónak a román kormány székelyföldi megbízottainak, a prefektusoknak a határozatok elleni kijelentéseit. Álláspontja szerint a határozatok - az esetleges bírósági megsemmisítés ellenére is - bizonyíthatják, hogy a székelyek önkormányzatai szemben állnak a központi hatalommal a közigazgatási átszervezés kérdésében. "Ez az egyik leghatékonyabb és legfontosabb eszköze annak, hogy Székelyföld beolvasztását, a nyilvánvaló jogtiprást megakadályozzuk" - áll az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett tavaly júliusi felhívásban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×