eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Letartóztatta az FBI az orlandói lövöldöző özvegyét

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) letartóztatta annak az Omar Mateennek az özvegyét, aki tavaly nyáron az egyik orlandói melegbárban tömegmészárlást követett el. Az FBI közlése szerint az asszonynak köze volt a mészárláshoz.

Az FBI információját az MSNBC televízióban megerősítette Loretta Lynch szövetségi igazságügyi miniszter is.

A 30 éves Noor Salman ellen az igazságügy akadályozása a vád, valamint az, hogy segítette férjét az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kezdeményezett kapcsolatfelvételi kísérletekben. Noor Mateent a kaliforniai San Francisco melletti otthonában tartóztatták le, s kedden már bíróság elé is kell állnia.

Omar Mateen az Egyesült Államok történelmének egyik legvéresebb tömegmészárlását követte el tavaly júniusban a floridai Orlandó egyik éjszakai klubjában. A Pulse klub a helyi homoszexuálisok találkozóhelyeként volt ismert. A lövöldözéses merényletben negyvenkilencen haltak meg, és tucatnál is több volt a sebesült áldozat. A rendőrség három órán keresztül tartó akcióban agyonlőtte az afgán gyökerű Mateent, aki az akció közben azt hangoztatta, hogy hűségesküt tett az Iszlám Államnak.

Felesége novemberben, a The New York Times című lapnak adott interjújában még azt mondta, hogy fogalma sem volt arról, mit tervez a férje, s arról panaszkodott, hogy a házasságuk éppen tönkrement, mert a férfi egyre erőszakosabb volt, őt is többször megverte. Az FBI munkatársainak a nyomozás során szintén azt vallotta, hogy nem tudott a merényletről, sőt az egész akció alatt, miközben telefonkapcsolatban volt a férjével, megpróbálta őt lebeszélni róla.

A CBS televízió információi szerint az FBI úgy véli: Noor Salman tudott a készülő merényletről, de nem vette fel a kapcsolatot sem az FBI-jal, sem a helyi rendőrséggel, hogy megakadályozza.

Az FBI a tömegmészárlást terrortámadásnak és gyűlöletből fakadó bűncselekménynek minősítette.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×