eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mexikó nem fizet Trump faláért

Mexikó nem fizet a Donald Trump által ígért falért, amelyet elképzelése szerint az Egyesült Államok a déli határra építene - szögezte le szerdán Enrique Pena Nieto mexikói elnök a megválasztott amerikai államfő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

"Nyilvánvaló, hogy a falról vannak nézeteltéréseink az Egyesült Államok következő kormányával, amit természetesen Mexikó nem fog kifizetni" - mondta Nieto egy, a mexikói nagykövetekkel és konzulokkal folytatott találkozóján.

Donald Trump megválasztott elnök szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a falat elkezdik építeni, Mexikó pedig így vagy úgy, de idővel megtéríti a becslések szerint legalább tízmilliárd dolláros projekt árát.

Nieto közölte: Mexikó támogatja, hogy a határt megerősítsék, de a fal ötletét ellenzi. Az Egyesült Államoknak is felelőssége van a bevándorlásban, és azon kéne munkálkodnia, hogy megállítsa a Mexikó irányába érkező illegális fegyverszállítmányokat - tette hozzá.

A mexikói elnök reagált arra is, hogy Trump sérelmezi: amerikai vállalatok települnek át Mexikóba a költséghatékonyság miatt. A megválasztott elnök vámmal sújtaná az amerikai cégeknek az Egyesült Államokba importált termékeit, ugyanis így akarja a vállalatokat az otthon maradásra, illetve a munkahelyeket teremtő hazatelepülésre bírni.

Nieto közölte: Mexikó megvédi a hazai és külföldi beruházásokat, hogy a közép-amerikai ország továbbra is vonzó célpontjai legyen a befektetéseknek. Hozzátette: garantálni kell a tőke szabad áramlását a térségben, aminek fenyegetésekkel történő akadályozását Mexikó elítéli.

A hamarosan a Fehér Házba költöző Trump korábban azt is hangoztatta, hogy újra akarja tárgyalni, sőt akár felmondani az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amelyről Nieto szerdán úgy fogalmazott, az amerikai kontinens északi részének legnagyobb erőssége. Mexikó gazdaságilag erősen függ az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemtől, az export 80 százaléka északi szomszédjába irányul.

A mexikói elnök ígéretet tett arra, hogy folytatja az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás elmélyítését.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×