eur:
395.31
usd:
372.19
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Csarnokot neveznek el Hillary Clintonról

Csarnokot neveztek el Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterről a minisztérium most épülő, illetve részben éppen kedden elkészült diplomáciai központjában. A ceremónián jelen volt és beszédet mondott a névadó.

 A külügyminisztériumhoz tartozó diplomáciai központ építése 2015-ben kezdődött el, ez afféle múzeum és oktatási központ lesz, ahol az amerikai diplomácia történetével ismerkedhetnek az érdeklődők. A központ elsődleges feladata az oktatás lesz: interaktív kiállítások, diplomáciai események szimulációs játékai, valamint diplomaták elbeszélt és rögzített történetek segítségével. A központnak több kiállítási csarnoka lesz, s az egyikük kapta a nevét Hillary Clintonról.

Az ünnepségen, amelyen jelen volt mások mellett John Kerry jelenlegi, valamint Madeleine Albright és Colin Powell volt külügyminiszter, Clinton azt mondta: "rendkívül lelkesítő, hogy a jövendő nemzedékek történelmi jelentőségű emléktárgyak és újszerű kiállítások segítségével tanulhatnak és nyerhetnek inspirációt az amerikai diplomaták munkájából". Hangsúlyozta, hogy politikai nézetkülönbségeik ellenére az Egyesült Államok minden külügyminisztere hitt Amerika világvezető szerepében, mégpedig "erővel, okossággal és értékrendünkhöz való hűséggel".

Clinton tréfálkozva tette hozzá: amikor majd végleg elkészül a központ, és megnyílik a széles közönség előtt is, akkor okvetlenül vodkával kell koccintani a befejezés örömére.

A múzeum és oktatási központ ötlete Madeleine Albrighttól származik, a volt külügyminiszter 2000-ben vetette fel a gondolatot. Egyelőre két csarnok készült el. Clinton mellett Henry Kissinger és James Baker volt tárcavezetőkről, valamint John Kerryről neveznek el kiállítási csarnokot, a Kissingerről és Clintonról elnevezett csarnokok már készen állnak.

A keddi ünnepségen Madeleine Albright a híres bross- és ékszergyűjteményét ígérte a múzeumnak ajándékozni, Colin Powell pedig bejelentette, hogy a múzeumnak adományozza azt az üveg vodkát, amelyet a volt orosz külügyminisztertől, Igor Ivanovtól kapott.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×