eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Befagynak a migránsok Európában

A balkáni migrációs útvonal egészén megnehezíti menekültek és illegális bevándorlók életét a rendkívüli fagy.

A zord téli időjárás ellenére év eleje óta 337-en érkeztek a török partokról a görög szigetekre, csak kedden 41-en érték el Kósz szigetét. Leszbosz központjában, Moriában "több mint 2500-an élnek sátrakban víz és fűtés nélkül, köztük nők, gyermekek és fogyatékosok" - nyilatkozta a Vima rádióadónak Aposztolosz Veizisz, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet tisztségviselője. A CNN hírcsatorna honlapján tette közzé a menekülttábor egyik önkéntesének, Philippa Kempson-nak a videóját, amelyen vastag hótakarótól roskadoznak a menekülttábor sátrai.

Bulgáriában az AFP szerint már több migráns is megfagyott a török határ közelében, Szerbiában pedig a Belgrádban várakozó 8000 emberből 1500-an nem hajlandóak elmenni a befogadóközpontokba, inkább a szabad ég alatt töltik az éjszakákat – mondta az InfoRádiónak Németh Zoltán, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese.

"Ők parkokban vannak, elhagyott barakkokban, parkolóházakban, kicsit föltalálták magukat, tüzet gyújtanak, időnként egy-egy civil szervezet, humanitárius szervezet ételt oszt nekik, meleg ételt, teát."

Szerbiában a magyar határ mellett is folyamatosan várakoznak, ám haláleset még nem történt az időjárás miatt – tette hozzá Németh Zoltán.

"Horgosnál napi szinten van 80-100 ember, Kelebiánál is körülbelül ugyanennyi. Ők tulajdonképpen nincsenek a szabad ég alatt, mert ott vannak sátrak, előtte tüzet gyújtanak, meg a vöröskereszt ellátja őket, és Magyarországról is átjárnak a humanitárius szervezetek.

A határ másik oldalán szolgálatot teljesítő magyar rendőrök Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztály-vezetőjének tájékoztatása alapján maximum fél órát tölthetnek gyalog a szabadban, majd fűtött sátrakban vagy gépjárművekben melegedhetnek, emellett új ruházati elemeket is rendszeresítettek számukra. A nem megfelelő szálláskörülményekről szóló sajtóhírekre Lakatos Tibor reagált:

"Az elmúlt időben nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy a szolgálatot ellátó rendőrök munkakörülményei megfelelőek legyenek. Mi egyébként nem tapasztaljuk azt, hogy rendőrök panasszal éltek volna bármilyen intézkedésünk ellen is. A szálláshelyeken készült fényképek nem feltétlenül ott készültek, ahol a rendőrök voltak elszállásolva."

A magyar befogadóközpontokban nagyjából 500-an várakoznak menedékkérelmi eljárásuk befejezésére. Az InfoRádió megkeresésére Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója hétfőn nem tudott nyilatkozni, ám a szervezet sajtóosztálya szerint csak a körmendi táborban várakoznak vaskályhákkal fűtött sátrakban a menedékkérők, 29-en. A többieknek fűtött helységet biztosítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×