eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Német államfő: a terror miatt ez az ünnep más, mint az eddigiek

Németországban az idei karácsonyi ünnep más, mint az eddigiek, mert a terror betört a fővárosba, elterjesztve a harag, a düh, a tehetetlenség és a félelem érzését, amelyek azonban nem váltak uralkodóvá, mert az emberek összefogtak és "az emberiességet védelmező közösséget" alkottak - emelte ki karácsonyi üzenetében a német államfő.

Joachim Gauck az országos köztelevíziók vasárnap esti műsorán szereplő ünnepi beszédében az előzetesen ismertetett részletek szerint elsősorban a hétfőn Berlinben egy karácsonyi vásár ellen végrehajtott iszlamista terrortámadás következményeivel foglalkozott, összefogásra és az emberiesség értékének megőrzésére szólítva fel az országot.

Mint mondta, ezekben a napokban, terrorveszély idején különösen fontos ragaszkodni mindahhoz, amit a karácsony képvisel, nemcsak a keresztények, hanem az egész német kultúra számára. Isten szeretetének üzenete hozzásegíthet ahhoz, hogy "a haragot és a dühöt erővé formáljuk, amely véd gyűlölet, az erőszak és a mások megvetése ellen".

Azonban karácsony értékeinek tisztelete egyáltalán nem azt jelenti, hogy tartózkodni kell a társadalmi, politikai vitáktól, például a menekültpolitika ügyében. Le kell folytatni a vitát egyebek között arról, hogy miként lehet még többet tenni a polgárok biztonságáért. A méltányosság és a mértékletesség elvét viszont nem szabad szem elől téveszteni. Így "nem kellene tovább mélyíteni az árkokat társadalmunkban, és nem kellene általánosító módon meggyanúsítani csoportokat és felelősnek kikiáltani politikusokat" - mondta Joachim Gauck.

Az egykori keletnémet polgárjogi harcos és evangélikus lelkész az idén mond utoljára karácsonyi beszédet államfőként. Mandátuma márciusban lejár, második ciklust életkorára hivatkozva nem vállal, hivatalában várhatóan Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa követi.

A hétfő esti merényletben 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. A Breitscheid téri karácsonyi piacon szórakozó tömegbe hajtó kamiont a hatóságok szerint egy veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított menedékkérő, Anis Amri vezette. A tunéziai férfi ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd péntek hajnalban az olaszországi Milánóban bukkant fel, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×