eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Putyin szintet lépne Trumppal

Az orosz-amerikai kapcsolatok "minőségileg új szintre" emelése mellett foglalt állást Vlagyimir Putyin orosz államfő Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek írt levelében, amelynek nem hivatalos fordítását pénteken hozta nyilvánosságra Trumpnak a hatalomátvételt előkészítő csapata.

"Remélem, hogy konstruktív és gyakorlatias módon cselekedve képesek leszünk igazi lépéseket tenni azért, hogy különböző területeken helyreállítsuk a kétoldalú együttműködés kereteit, valamint nemzetközi együttműködésünket minőségileg új szintre emeljük" - írta Putyin a december 15-én keltezett levélben.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok és Oroszország viszonya fontos tényező marad abban, hogy szavatolják a stabilitást és a biztonságot a modern világban.

Trump a levélhez fűzött, a megválasztott amerikai elnök válaszát tartalmazó közleményében reményét fejezte ki, hogy mindkét ország beváltja majd e reményeket és "nem kell alternatív utat járniuk".

A levélben említett együttműködési szándék hangoztatása ellenére Putyin és Trump csütörtökön egyaránt amellett foglalt állást, hogy országaiknak erősíteniük kell nukleáris arzenáljukat. Putyin az orosz védelmi minisztérium moszkvai tanácskozásán többek között hangsúlyozta: szavatolni kell, hogy az orosz hadászati rakétafegyverek garantáltan áthatoljanak minden meglévő és leendő rakétavédelmi rendszeren. Trump pedig Twitter-üzenetben szükségesnek mondta az amerikai atomarzenál kibővítését. "Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie és ki kell terjesztenie nukleáris képességeit, amíg a világ jobb belátásra nem tér az atomfegyverkezés területén" - írta a januárban hivatalba lépő elnök. Szóvivője ezt később úgy magyarázta: Trump ezzel arra utalt, hogy meg kell akadályozni nukleáris fegyverek terrorcsoportok, törékeny államok és a "lator államok" kezébe kerülését.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×