Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Robbantássorozat rázta meg Moszult

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább három pokolgépes robbanás rázta meg csütörtökön az észak-iraki Moszul már kormányerők által ellenőrzött részét, az öngyilkos merénylők által végrehajtott támadásban legalább 30-an életüket vesztették és többtucatnyian megsebesültek.

A detonációk az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet uralma alól már felszabadított Gogdzsali negyedben következtek be. A merényletsorozatot az IÁ vállalta magára.

Egy biztonsági forrás az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a merénylők a rendvédelem tagjai és civilek mellett hozták működésbe a robbanószerkezeteket, amelyek három - a dpa német hírügynökség értesülése szerint négy - gépkocsiban voltak elrejtve. Az idézett forrás szerint a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, a sebesülteké jelenleg 52.

A biztonsági erők kijárási tilalmat rendeltek el a támadás sújtotta városrészben, amelynek átfésülését megkezdték további lehetséges pokolgépek után kutatva.

Az iraki biztonsági erők és szövetségeseik október 17-én indítottak offenzívát a dzsihadisták utolsó iraki fellegvárának számító Moszul felszabadítására, ahol jelenleg is több mint egy millióan élnek. A város felszabadítása azonban igen lassan halad, házról házra vívott harcokkal, s az iraki erők előrenyomulását lépten-nyomon hátráltatják az Iszlám Állam által hátrahagyott, álcázott robbanószerkezetek, orvlövészek, valamint az ostromló alakulatokon újra és újra rajtaütő dzsihadista fegyveresek.