Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínos helyzetben találta magát a Google

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Finomítja a találatokat rangsoroló algoritmusát a Google, hogy kiszűrje a "nem hiteles" információkat tartalmazó weboldalakat, ugyanis a The Guardian című brit napilap múlt heti cikke felfedte, hogy a "megtörtént-e a holokauszt?" keresőszavak beírása esetén egy holokausztot tagadó weboldal jelenik meg első helyen a Google találati listájában.

A találati lista élén szereplő Stormfront nevű honlapot működtető csoport szerint a második világháború idején több millió zsidó ember életét követelő népirtás nem történt meg.

Az AFP hírügynökséghez eljuttatott közleményében a Google azt írta, arra törekszik, hogy "hiteles válaszokat" szolgáltasson a feltett kérdésekre, miközben "különböző forrásokból származó tartalmak széles választékát" kínálja a felhasználóknak.

"Amikor nem hiteles információk kerülnek találati listánk élére, akkor automata frissítést hajtunk végre a probléma megoldására ahelyett, hogy manuálisan távolítanánk el egyesével az oldalakat" - írta közleményében a vállalat, hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is rendszeresen frissíteni fogja algoritmusait az ehhez hasonló problémák kezelése érdekében.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatos álhírek miatti panaszokra reagálva a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a múlt hónapban úgy fogalmazott, soha nem lenne szabad olyan helyzetnek kialakulnia, amely lehetőséget ad az álhírek terjesztésére, és ígéretet tett arra, hogy fejlesztéseket hajtanak végre a probléma kiküszöbölésre érdekében.