eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Merkel: terrortámadás történhetett

A nyomozás első megállapításai szerint terrortámadás lehetett a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett gázolás - jelentette be kedden Angela Merkel német kancellár.

A kormányfő a hivatalában tett sajtónyilatkozatban kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki "védelmet és menedéket kért Németországban".

Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető menekültként érkezett. Ez különösen "visszataszító" lenne a menekülteket segítő önkénteseknek és a valóban védelemre szoruló embereknek. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, "szabadon, együtt, nyitottan" - mondta Angela Merkel.

"Nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni"

- hangoztatta a kancellár.

Ez egy "nagyon nehéz nap" Németországnak, a mély megrendülésben mindenki gyászolja az áldozatokat, reménykedik és imádkozik azért, hogy a sebesültek felgyógyuljanak és folytathassák életüket - mondta Angela Merkel.

Aláhúzta, hogy az ügy minden részletét feltárják, és a felelősöket a törvény teljes szigorával megbüntetik. Köszönetet mondott a támadás helyszínére mozgósított mentőknek, tűzoltóknak és az ügy feltárásán dolgozó rendőröknek.

Hozzátette, hogy összehívta a biztonsági kabinetet - a kormány biztonsági ügyekben illetékes tagjainak informális egyeztető fórumát -, amelynek ülésén a biztonsági szervek vezetői beszámolnak a nyomozás állásáról. Bejelentette, hogy délután Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszterrel és Michael Müllerrel, Berlin kormányzó polgármesterével a támadás helyszínén is kifejezi részvétét az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Röviddel a nyilatkozat előtt Steffen Seibert kormányszóvivő közölte, hogy Angela Merkel telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel, aki hazája teljes támogatásáról biztosította Németországot, és kifejezte együttérzését.

Az eddigi, még nem megerősített értesülések szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a Németországba menedékkérőként érkezett, 23 éves, pakisztáni származású Naved B. hétfő délután elrabolt egy lengyel kamiont és meggyilkolta a sofőrt. Este szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatzon, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben. A támadásban 12 ember meghalt, 48 (más források szerint 49) ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Az ügyet magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, amely a nyomozás vezetésével a legszélesebb jogkörű rendőri szervet, a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg. A nyomozás első eredményeit kora délután ismertetik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×