eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nem élek félelemben Berlinben

"Nem élek félelemben Berlinben"

A menekültellenesség fokozódására és Angela Merkel német kancellár pozíciójának meggyengülésére számít a 25 éve Berlinben élő Gyapjas Márta a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő incidenst követően.

„Bekapcsoltam a tévét. Azzal a címszóval érkezett az első hír, hogy 'Terrortámadás Berlinben', amitől az embernek rögtön összeszorul a gyomra, hogy atyaisten, ez itt, mellettünk történt. Eddig ugye mindig messzebb történtek csak ilyen események. Egészen éjfélig ott ragadtam a tévé előtt és követtem a híreket. Ilyenek láttán mindig remeg a gyomra az embernek, hogy mi történhet még itt a világban” - számolt be az átéltekről Gyapjas Márta.

A 25 éve Berlinben élő magyar szerint egy ilyen támadás lehetőségét senki nem tudta kizárni.

„De még éjfélkor is azt mondta a belügyminiszter, hogy még nem száz százalék, hogy terrortámadás történt, lehet ez egy lelkileg beteg ember ámokfutása, szörnyű baleset, bármi. Még a reggeli hírekben is az szerepelt, hogy még mindig nem teljesen egyértelmű a dolog” - tette hozzá az asszony.

Gyapjas Márta arról is szót ejtett: nem érzi úgy, hogy más lenne manapság az élet a német fővárosban, mint mondjuk öt éve volt.

„Az emberek itt nagyon nyitottak és nem érezhető, hogy másképp élnének, például ne mennének el olyan rendezvényekre, ahol sokan összegyűlnek. Több rendőrrel lehet találkozni, de ez inkább megnyugtatólag hat, legalábbis a számomra” - fogalmazott.

Mint mondta, nem gondolná, hogy a menekültek irányában alapvető változás következne be. De - tette hozzá - nem lehet kizárni, hogy a menekültek között olyan emberek is vannak, kik rossz szándékkal érkeztek az országba.

„Ennek ellenére segítenünk kell a menekülteket. Személyesen is nagyon sokat ismerek közülük, nagyon sok olyan sorssal találkoztam, amelyet senkinek nem kívánok. Itt csak segíteni tudunk. A biztonságért pedig, úgy érzem, a német állam mindent lehetségest megtesz. Nem élek félelemben itt Berlinben – hangsúlyozta.

Úgy vélte, Angela Merkel kancellár pozícióját rontja ez az incidens, ez egy sajnálatos mellékhatása a történéseknek.

„Vannak emberek, nem is kevesen, akik ezt arra fogják felhasználni, hogy lám-lám, ez miatta történt” - vélekedett Gyapjas Márta.

Az, hogy a kancellár még nem szólalt meg, véleménye szerint annak is betudható, hogy még nincsenek egyértelmű eredmények arról: mi történt valójában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×