Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lelőtték az orosz nagykövetet Ankarában - képek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meghalt Oroszország ankarai nagykövete az ellene elkövetett fegyveres támadásban - erősítette meg Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sebesüléseibe azt követően, hogy egy ismeretlen fegyveres rálőtt egy ankarai fotókiállítás megnyitóján. 

A CNN Türk jelentése szerint a támadó rendőri igazolvánnyal lépett be a galériába.  A Reuters hírügynökségnek török biztonsági források megerősítették, a támadó szolgálaton kívüli helyi rendőrtiszt volt, Ankarában dolgozott.

A fekete öltönyt és fehér inget viselő férfi egy pisztollyal hátulról lőtte le Andrej Karlovot, majd azt kiáltotta, hogy "Allah akbar", valamint, hogy "ne feledjétek Aleppót, ne feledjétek Szíriát".

A diplomatát rögtön kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

A támadót a török rendőrség lelőtte.

A nagykövet
A nagykövet

Vlagyimir Putyin orosz elnököt is értesítették a támadásról. Nem sokkal később az orosz külügy közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy nem engednek a terrorizmusnak, és továbbra is harcolni fognak ellene.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte:

Moszkva kapcsolatban áll a törökországi hatóságokkal a merénylettel összefüggésben, az esetet pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé fogja terjeszteni. A szóvivő emellett felszólította Ankarát, hogy tegyen meg mindent az ügy felgöngyölítése érdekében.

A török belügyminisztérium megerősítette az orosz nagykövetség védelmét, különleges rendőri egységek őrzik az ankarai orosz képviselet épületét. Ezzel egy időben Törökország moszkvai nagykövetségének és konzulátusának védelmét is megerősítették.

Ankara polgármestere az esettel kapcsolatban azt mondta: a merénylettel az orosz-török kapcsolatoknak akartak ártani.

Rendőrök Ankara utcáin
Rendőrök Ankara utcáin

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyilatkozatban ítélte el az ankarai orosz nagykövet elleni merényletet.