eur:
393.05
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Újra leállt az aleppói kimenekítés

Újraindult vasárnap, de azután elakadt a felkelők és családjaik kiköltöztetése Aleppó keleti negyedéből, holott szombaton sikerült megállapodniuk a lázadóknak a kormányt támogató erőkkel az evakuálásról. Az elakadás oka feltehetően az, hogy támadás ért az evakuáláshoz küldött öt vagy hat, még utasok nélküli autóbuszt.

Az evakuálási megállapodás szombati létrejöttét követően 75 autóbusz érkezett Kelet-Aleppóba. Buszok indultak meg - köztük a Vörös Félhold segélyszervezet járművei - Kefraja és al-Fúá falvakba is, ám közülük vasárnap ötöt vagy hatot megtámadtak és felgyújtottak fegyveresek, és csak négyet engedtek be a két településre. Magánvideók tanúsága szerint a buszokra támadók a lángoló járművek mellett lelkesen üvöltözték, hogy "Allah hatalmas".

Eleinte úgy tűnt, hogy az evakuálásokat nem fullasztotta kudarcba az eset: a szíriai kormány újabb buszokat küldött a kiégettek helyett. Ugyanakkor némi késést okozott az aleppói kimenekítésben is, mivel annak - a megállapodás szerint - egyszerre kell folynia a két síita település polgári lakosságának evakuálásával.

Vasárnap késő este azonban olyan hírek érkeztek, melyek szerint elindult ugyan egy buszkaraván Kelet-Aleppóból, ám megrekedt a "senki földjén", olyan területen, amelyet nem uralnak sem a kormányerők, sem a felkelők. A karaván 50-60 buszból áll, és estére már nyolc órája vesztegelt az ütköző övezetben. Egy-egy buszon mintegy hetven utas van, ülőhely nem jut mindenkinek, élelem és víz pedig senkinek. A Vörös Félhold segélyszervezet képtelen biztosítani inni- és ennivalót - adták hírül buszon rekedtek netes kapcsolat révén.

A szíriai kormányt támogató orosz elnök, Vlagyimir Putyin, és a felkelők pártján álló török államfő, Recep Tayyip Erdogan vasárnap telefonon beszélt egymással a patthelyzetről, és - Erdogan hivatalának közlése szerint - egyetértés volt köztük, hogy az evakuálás megszakadásán mielőbb felül kell kerekedni.

Hogy kik gyújtották fel a buszokat, nem tudni. A kormánypárti Mayadeen szíriai tévécsatorna beszámolója szerint a magát korábban an-Núszra frontnak nevező lázadó csoport támadta meg a járműveket, a felkelők szerint viszont feldühödött emberek tömege - feltehetően kormánypártiak felbujtására - felelős az incidensért.

Az evakuálás amúgy csütörtökön kezdődött, de pénteken megszakadt, mert akkor meg a kormányhoz hű erők Kefraja és al-Fúa síita településeket, továbbá Madaja, valamint Zabadani város lakosainak evakuálását is követelték. A szombati evakuálási megállapodás szerint először 1200 civilt menekítenek ki Kelet-Aleppóból, cserében ugyanennyi hagyhatja el Kefraját és al-Fúát. Ezt követően 2500 polgári lakos távozik a két faluból, és ugyanennyi Kelet-Aleppóból. Utána további 1500 fő hagyhatja el Kefraját és al-Fúát, és ugyanennyi Madaját, valamint Zabadanit.

Vasárnap reggelre mintegy 15 ezer fős tömeg gyűlt össze Kelet-Aleppóban egy téren várva, hogy megérkezzenek a kimenekítő buszok. Sokan az egész éjszakát ott töltötték a fagyos idő ellenére. Az evakuálás szervezői sorszámokat osztottak szét a várakozó családok között.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×