eur:
393.81
usd:
367.75
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Orosz vétó az ENSZ-ben

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként meg fogja vétózni azt a Franciaország által benyújtott határozattervezetet, amelynek értelmében nemzetközi megfigyelőket küldenének a kelet-aleppói evakuálások felügyeletére és a városrészben maradt civilek védelmének biztosítására - közölte vasárnap Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet. Hozzátette, hogy Oroszország saját javaslattal állt elő.

"Nem tudjuk támogatni a francia tervezetet, mert az kivitelezhetetlen és veszélyes. Az a javaslat, hogy Kelet-Aleppóba felkészületlen megfigyelőket küldjenek, tragédiához vezethet. A Biztonsági Tanács ugyanakkor jóváhagyhat ma egy másik tervezetet, amely ugyancsak nemzetközi felügyelet biztosítását szolgálná" - mondta a diplomata újságírók előtt, további részleteket azonban nem árult el.

Az ENSZ BT, amelynek 15 ország a tagja, helyi idő szerint délelőtt 11 órakor ül össze New Yorkban, hogy szavazzon a francia határozati javaslatról.

Csurkin az orosz javaslat szövegét szétküldte a tanács tagjainak még a francia határozattervezetről tervezett szavazás előtt.

A Reuters brit hírügynökség szerint az orosz változatban egy kulcsfontosságú eltérés van: arra kéri az ENSZ főtitkárát, gondoskodjon rendelkezésekről, köztük biztonsági rendelkezésekről egyeztetve az érintett felekkel, hogy ENSZ-személyzet ellenőrizhesse az Aleppóban maradó polgári lakosság körülményeit".

Oroszország 2011, a szíriai belháború kezdete óta a Biztonsági Tanács hat, Szíriáról szóló határozatát torpedózta meg. Kína - a BT egy másik állandó és ennél fogva vétójoggal bíró tagja - ötször támogatta szavazatával Moszkvát.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×