eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Így szerezhetik vissza az örökösök az elrabolt műkincseket

Barack Obama aláírta azt a törvény, amely segít az örökösöknek a nácik által elrabolt műkincseik visszaszerzésében.

Az amerikai elnök által pénteken aláírt törvény meghosszabbítja a műkincsek megtalálásának elévülési idejét, ami lehetővé teszi az örökösök számára, hogy eljussanak igényükkel a bíróságra. Az utóbbi években számos esetben állt a bíróság a múzeumok oldalára és a családtagoknak nem volt módja arra, hogy bebizonyítsák a műkincshez való jogukat.

Az új törvény elfogadását a texasi republikánus Ted Cruz szenátorral együtt egyengető John Cornyn szenátor hangsúlyozta: "a holokauszt alatt a nácik által szisztematikusan elrabolt vagyontárgyak az áldozatokat és családtagjaikat örökségük fontos részeitől fosztották meg". A szenátor szerint régóta esedékes, fontos lépést tettek meg azzal, hogy megadták a lehetőséget az örökösöknek, hogy visszaszerezhessék múltjuk egy részét.

Júniusban Helen Mirren is felszólalt az amerikai szenátus igazságügyi albizottságában a holokauszt alatt elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásával foglalkozó törvény tárgyalásán. Az Oscar-díjas színésznő kifogásolta, hogy az érintettek nem jutnak hozzá a lopott műkincsek jelenlegi helyével kapcsolatos információkhoz és abban sem lehetnek biztosak, hogy a bíróság egyáltalán meghallgatja őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×