Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Putyin szerint a teljes szíriai tűzszünet a következő lépés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szíria egész területére kiterjedő teljes tűzszünet megvalósításának kell lennie a következő lépésnek az után, hogy a kormányerők visszafoglalták Aleppót - jelentette ki pénteken Tokióban az orosz elnök.

"Törökország közvetítésével intenzíven tárgyalunk a fegyveres (szíriai) ellenzék tagjaival", hogy egy új tárgyalási sorozat kezdődjön a szemben álló felek között egy országos szintű tűzszünet elérése érdekében - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin kétnapos japáni látogatásának záró napján.

A szíriai béketárgyalások helyszíne a kazahsztáni főváros, Asztana lenne, és az ENSZ égisze alatt zajló genfi megbeszéléseket egészítené ki, amelyek hónapokkal ezelőtt elakadtak - tette hozzá az orosz elnök.

Putyin kitért az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által nemrég visszafoglalt közép-szíriai Palmüra ügyére is, és a kedvezőtlen fordulatot az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és a szíriai hatóságok, valamint Oroszország közötti együttműködés hiányára vezette vissza. Az orosz elnök ugyanakkor Aleppó kérdését jóval lényegesebbnek nevezte katonai-politikai szempontból.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Franciaország kérésére megvitatja a szíriai, azon belül is az aleppói helyzetet. Párizs azt szeretné, ha nemzetközi megfigyelőket küldenének az aleppói evakuálások és a humanitárius segítségnyújtás felügyeletére. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja tűzszünetet és a szíriai háború politikai megoldását sürgette. Mint figyelmeztetett, ha nem születik megegyezés a szemben álló felek között, akkor a még a felkelők kezén lévő Idlíb lesz a "következő Aleppó".

Bassár el-Aszad szíriai elnök Oroszországgal szövetséges erői csütörtökön szinte teljesen ellenőrzésük alá vonták a felkelők által 2012-ben elfoglalt Kelet-Aleppót. Azóta több ezer civilt és fegyveres felkelőt szállítottak el a városrészből. A szíriai állami televízió pénteken délelőtt ugyanakkor azt jelentette, hogy a kiürítési műveleteket felfüggesztették, miután a felkelők tüzet nyitottak az egyik konvojra.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban már több mint 310 ezer ember vesztette életét az ENSZ becslése szerint.