Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: a határok lezárásán áll vagy bukik minden

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A migrációs válságban minden azon áll vagy bukik, hogy zárjuk-e a határokat- mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a csúcs előtt a visegrádi országok közös álláspontban szögezték le a három legfontosabb dolgot: meg kell védeni a határokat; akik bejöttek, azokat ki kell vinni; akik pedig be akarnak jönni, azokat az EU-n kívül kell őrizni és különválogatni. Orbán Viktor aláhúzta: Magyarország zárja határait, Görögország viszont erre nem képes, Olaszország pedig vagy nem tudja vagy nem akarja zárni a határt.

Olaszországban a helyzet drámai - tette hozzá.

Hangoztatta, Magyarország képes arra, hogy amennyiben újabb menekültáradat indulna meg, megállítsa azt.

A kormányfő szerint Brüsszelt terheli a felelősség azért, hogy az elutasított menedékkérők szabadon elhagyhatják nyugat felé Magyarországot.

Hangoztatta: Brüsszel segíthetne azzal, hogy megváltoztatja azt az "életszerűtlen" szabályt, hogy az elutasított, de bíróságon jogorvoslatot kérő menedékkérőket nem lehet őrizetben tartani. Ezt a javaslatot a miniszterelnökök tanácskozásán nem fogadták el - tette hozzá a miniszterelnök.

Mit tesz az Európai Unió az azonnali vízummentesség megadása nélkül ténylegesen Ukrajnáért? - tette fel a kérdést Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról beszélt: hogyan akarna az unió Európától távol katonai erőt alkalmazni közös haderő nélkül, ha az ukrajnai katonai eseményeket sem tudja befolyásolni, és arra is képtelen, hogy megadja az azonnali vízummentességet, ami nem katonai kérdés, semmilyen jogi akadálya nincs, és senki nem mer ellene nyíltan érvelni.

A kormányfő szerint Szíria példáján látszik, hogy sok még a tennivaló az európai biztonság terén.

Úgy vélte, ha Európának nincs megfelelő katonai ereje, akkor katonailag nem tud győzni, és a szíriai ügyek elintézése, az ott élők tényleges megsegítése helyett csak jó szándékú szólamokat tud mondani.

Ezek azonban nem oldják meg azt a helyzetet, amelyet most Szíriában mások katonai erővel megoldanak - mondta Orbán Viktor.