Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még napokig tarthat Kelet-Aleppó evakuálása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valószínűleg még napokig fog tartani Kelet-Aleppó civil lakosságának elszállítása - közölte a Vöröskereszt szíriai missziójának vezetője péntekre virradó éjjel.

Csütörtökön a késő esti órákig mintegy háromezer civilt és néhány sebesültet tudtak elvinni az ostrom dúlta észak-szíriai városból. Az evakuálás a sötétség beállta ellenére is folytatódott, újabb autóbuszok indultak el a városból a felkelők ellenőrzése alatt álló területek felé.

Marianne Gasser elmondta, hogy az evakuálás késve kezdődött, mert mielőtt az első civileket ki tudták volna vinni a városból, lövéseket lehetett hallani. Nem tudni egyelőre azt sem, hogy a nemzetközi segélyszervezetek véghez tudják-e vinni küldetésüket. Az elzárt területeken még mindig mintegy 200 sebesült és beteg vár elszállítására.

Kelet-Aleppó evakuálása csütörtökön kezdődött meg, azt követően, hogy - orosz közlés szerint - az utolsó felkelőket is kiverték a városból. A mentőautókból és buszokból álló konvojt az Orosz Megbékélési Központ tisztjei és a Vöröskereszt képviselői kísérik.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök korábban tudatta: a nap folyamán ötezer fegyverest terveznek elszállítani családtagjaikkal együtt Kelet-Aleppóból.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön azt mondta: mintegy 50 ezren maradhattak Kelet-Aleppóban, közülük 10 ezer embert - a felkelő harcosokat és családjaikat - szállíthatnak el az erős lázadó jelenléttel bíró Idlíb tartományba. 40 ezer civil a város nyugati részébe megy, és az ő biztonságukat kell szavatolnia a világszervezetnek - tette hozzá.

Az európai uniós állam- és kormányfők csütörtöki csúcstalálkozójukon határozottan elítélték a szíriai rezsim és szövetségesei, Oroszország és Irán által folytatott aleppói offenzívát, ide értve a civilek és kórházak elleni szándékos támadásokat, és ígéretet tettek, hogy az unió minden diplomáciai erőfeszítést meg fog tenni a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatása, illetve a civilek kimenekítése érdekében.