Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felülvizsgálta hadviselési szabályzatát a Pentagon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felülvizsgálta hadviselési szabályzatát a Pentagon annak érdekében, hogy a katonai műveletek a lehető legkevesebb civil áldozatot követeljék - tudatta helyi idő szerint kedden az amerikai védelmi minisztérium.

A cél, hogy a műveletek tervezése és végrehajtása közben is el lehessen kerülni a civileket érő "túlzott károkat". Ennek érdekében új szakasz került be a szabályzatba, amely azt mondja ki, hogy minden döntéshozónak mérlegelnie kell, hogy egy támadás a katonai előnyei mellett milyen járulékos civil áldozatokat követelhet, emellett minden "megvalósítható óvintézkedést" meg kell tenni a tervezés és végrehajtás során.

"Kulcsfontosságú a civilek megóvása fegyveres konfliktus esetén, és fontos, hogy a jogi iránymutatás tiszta és világos legyen" - húzta alá a Pentagon jogtanácsosa, Jennifer O'Connor.

A szabályzat részletesebben leírja, hogyan kell azonosítani azokat a területeket, ahol valószínűbb a katonai célpontok jelenléte és kevésbé valószínű a civileké. Több olyan példát is felsorol, ahol a katonai akciót végül lefújták, mert civilek is meghalhattak volna.

A szabályzat arra is kitér, hogy "nyilvánvalóan törvénytelen" parancsot, amely "túlzott civil áldozatot" követelne, nem szabad végrehajtani.

Nevük mellőzését kérő források azt mondták: az Iszlám Állam ellen folytatott küzdelem során a parancsnokok akkor hagyhatnak jóvá csapást "kulcsfontosságú katonai célpontok" ellen, ha a várható civil áldozatok száma legfeljebb tíz. Korábban zéró tolerancia volt érvényben, de a hadsereget az a vád érte, hogy nem elég agresszíven választ célpontokat. Egy magas beosztású tisztviselő elmondta: eddig egyetlen egyszer született olyan döntés, amely a megengedőbb szabályok alapján született.