eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Felülvizsgálta hadviselési szabályzatát a Pentagon

Felülvizsgálta hadviselési szabályzatát a Pentagon annak érdekében, hogy a katonai műveletek a lehető legkevesebb civil áldozatot követeljék - tudatta helyi idő szerint kedden az amerikai védelmi minisztérium.

A cél, hogy a műveletek tervezése és végrehajtása közben is el lehessen kerülni a civileket érő "túlzott károkat". Ennek érdekében új szakasz került be a szabályzatba, amely azt mondja ki, hogy minden döntéshozónak mérlegelnie kell, hogy egy támadás a katonai előnyei mellett milyen járulékos civil áldozatokat követelhet, emellett minden "megvalósítható óvintézkedést" meg kell tenni a tervezés és végrehajtás során.

"Kulcsfontosságú a civilek megóvása fegyveres konfliktus esetén, és fontos, hogy a jogi iránymutatás tiszta és világos legyen" - húzta alá a Pentagon jogtanácsosa, Jennifer O'Connor.

A szabályzat részletesebben leírja, hogyan kell azonosítani azokat a területeket, ahol valószínűbb a katonai célpontok jelenléte és kevésbé valószínű a civileké. Több olyan példát is felsorol, ahol a katonai akciót végül lefújták, mert civilek is meghalhattak volna.

A szabályzat arra is kitér, hogy "nyilvánvalóan törvénytelen" parancsot, amely "túlzott civil áldozatot" követelne, nem szabad végrehajtani.

Nevük mellőzését kérő források azt mondták: az Iszlám Állam ellen folytatott küzdelem során a parancsnokok akkor hagyhatnak jóvá csapást "kulcsfontosságú katonai célpontok" ellen, ha a várható civil áldozatok száma legfeljebb tíz. Korábban zéró tolerancia volt érvényben, de a hadsereget az a vád érte, hogy nem elég agresszíven választ célpontokat. Egy magas beosztású tisztviselő elmondta: eddig egyetlen egyszer született olyan döntés, amely a megengedőbb szabályok alapján született.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×