Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Világklasszis játékost választott Trump

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rex Tillersont, az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatóját jelöli a külügyminiszteri posztra Donald Trump megválasztott amerikai elnök - jelentette be az átmenetért felelős csapat kedden közleményben.

"Kitartása, széles körű tapasztalata és mély geopolitikai ismeretei miatt Tillerson kiváló választás a külügyminiszteri tisztségre. Munkájában az Egyesült Államok fő nemzetbiztonsági érdekeire fog összpontosítani és a regionális stabilitás előmozdításán fog dolgozni" - áll a közleményben.

Rex Tillerson
Rex Tillerson

Korábban Mitt Romney korábbi republikánus párti elnökjelölt és massachusettsi kormányzó is szóba került. 

Tillersont többen támadták az elmúlt napokban az Egyesült Államokban, mert szoros kapcsolatban áll Oroszországgal. 2013-ban az orosz Barátság rendje elnevezésű állami kitüntetést vehette át az energetikai együttműködésért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Emiatt több republikánus szenátor is kétségeinek adott hangot Tillerson kinevezésével kapcsolatban. Marco Rubio floridai szenátor, Trump korábbi kihívója a közösségi médiában közölte: nem azt várja el egy külügyminisztertől, "hogy Vlagyimir barátja" legyen.

Trump számára viszont állítólag kifejezetten vonzó az az elképzelés, hogy az amerikai diplomáciát egy nemzetközi üzletember irányítsa.

"Nagy előnye, hogy sok nagy játékost ismer, és jól ismeri őket. Hatalmas üzleteket üt nyélbe Oroszországban. Hatalmas üzleteket a cége számára" - mondta Trump Tillersont dicsérve a múlt hét végén a Fox Newsnak adott interjúban, hozzátéve: Tillerson "világklasszis játékos".