eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Terrortámadások miatt több mint negyvenen haltak meg a hétvégén

A Kurdisztáni Munkáspárthoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű csoport vállalta magára a szombat esti isztambuli kettős merényletet. A támadásban 38-an meghaltak meg 30 rendőr és 8 civil, illetve 155-en megsebesültek. Terrorcselekmények történtek Egyiptomban és Szomáliában is, a két afrikai országban összesen több mint 40-en haltak meg a hétvégén a támadásokban.

Parkban zenélő fiatalok, több kilométerre a detonáció helyszínétől rögzítették telefonjuk videókamerájával a robbanást. Az első merényletben a Besiktas labdarúgó klub stadionja mellett, egy rohamrendőrökkel teli busz közvetlen közelében robbantottak fel távirányítással egy

300-400 kilogrammnyi robbanóanyaggal megrakott autót több mint egy órával a szombat esti focimeccs után. Nem telt el egy perc sem a közeli parkban újabb detonáció történt, valószínűleg egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.

Az áldozatok közül többeket már vasárnap délelőtt eltemettek, a török belügyminiszter beszédében könyörtelen bosszút ígért, és figyelmeztette azokat is, akik a közösségi oldalakon rokonszenvükről biztosították a támadókat. Süleyman Soylu jelezte azt is, órákkal a történtek után mintegy tíz embert vettek őrizetbe a robbantással összefüggésben.

Vasárnapra nemzeti gyászt hirdettek Törökországban Recep Tayyip Erdogan elnök azt mondta, a tettesek súlyos büntetésre számíthatnak.

A merényletet vasárnap internetes oldalán vállalta magára a Kurdisztáni Munkáspárthoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű radikális csoport. Azt írták, közvetlen célpontjuk nem a török nép, a robbantásokkal Abdullah Öcalanra, a PKK börtönben lévő vezetőjére és a PKK ellen az ország délkeleti részén folytatott katonai műveletekre akarják felhívni a figyelmet.

Az afrikai kontinensen, Kairóban a vasárnapi mise idején robbant pokolgép Szent Márk kopt katedrálisnál. A detonációban majdnem 30 ember halt meg, 50-en megsebesültek – ez a mostani az elmúlt évek legvéresebb támadása az Egyiptom mintegy 10 százalékát adó kopt keresztény kisebbség ellen. Az interneten az Iszlám Állam hívei üdvözölték a terrorcselekményt.

Szintén vasárnap Szomáliában az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet öngyilkos merénylője robbantotta fel az autójában lévő pokolgépet a főváros legforgalmasabb kikötője közelében. Mintegy 20 ember halt meg, a sebesültek száma meghaladja a félszázat.

Előző nap Mogadishu egy másik részén egy biztonsági ellenőrzőpontnál robbantotta fel magát és autóját egy szélsőséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×