Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Baloldali kormány alakulhat Romániában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szociáldemokrata Párt nyerte a hétvégi romániai parlamenti választást. Hat párt jutott be a törvényhozásba, közöttük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, 6 százalék körüli támogatottsággal. Este 6 órától Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója és Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elemzi a romániai választásokat az InfoRádió Aréna című műsorában.

Alacsony részvétel mellett az eddigi legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt fölényesen, a voksok több mint 46 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat. A szociáldemokraták szabadelvű szövetségese, az ALDE is kényelmesen bejutott a parlamentbe 6,1 százalékkal, tehát meglesz a baloldali kormány megalakításhoz szükséges többség.

A jobboldali Nemzeti Liberális Pártnak lesz a második legnagyobb frakciója, a szavazatok mintegy 20 százalékát szerezték meg, míg a harmadik helyen a Mentsétek meg Romániát Szövetség nagyjából 8 százalékot ért el.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség listájára a voksok 6,35 százalékát adták, ami nagyjából megfelel a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyának. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az éjszaka arról beszélt, megfordult a magyar szavazatok romániai apadási tendenciája.

"A magyarok nagy számban mentek el szavazni és ezen a választáson is a romániai magyar közösség visszaigazolta azt, hogy tudja és érti, hogy csak egy erős magyar képviselet jelent komoly politikai erőt. Magasan az 5 százalék fölött vagyunk, 6,3 százalék az arányos képviseletet jelent."

Kelemen Hunor hozzátette, a Magyar Polgári Párt-tal való összefogás, a szórvány és a tömb összefogása meggyőzte a magyar embereket arról, hogy az RMDSZ és partnerei elkötelezettek a magyar ügy és az iránt, hogy Romániát jobbá tegyék. Az RMDSZ és a MPP együttműködési megállapodása szerint a polgári pártnak két képviselője lesz a parlament alsóházában, akik az RMDSZ frakcióban dolgozhatnak. Biró Zsolt, a polgári párt vezetője az eredmények láttán maga is úgy látta, hogy pártja jól döntött az együttműködéssel.

A 18,9 millió választópolgár 39,5 százaléka járult urnákhoz, ami több mint két százalékponttal alacsonyabb a négy évvel ezelőtti választáshoz képest. A jelentős magyar közösséggel rendelkező megyék közül azonban a székelyföldi Hargita megyében a részvétel öt százalékkal meghaladta az országos átlagot, és átlag fölött sikerült a mozgósítás Biharban és Szilágyban is.