eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Többen meghaltak a kairói kopt katedrális közelében történt robbanásban

Pokolgép robbant a kairói kopt keresztény székesegyház közelében vasárnap, legalább 20-an életüket vesztették és 35-en megsebesültek - jelentette az egyiptomi állami televízió.

A támadás elkövetőjeként egyelőre egy szervezet sem jelentkezett.

A robbanás az egyiptomi főváros Abasszíja körzetében fekvő Szent Márk-katedrális szomszédságában található Szent Péter-templomban történt mise alatt - közölte egy rendőrségi forrás az EFE spanyol hírügynökséggel.

A Szent Márk-katedrális az egyiptomi kopt keresztény egyház központja és II. Teodor kopt pápa székhelye.

A rendőrök lezárták a több templomnak otthont adó környéket, és lehetséges támadók, illetve további robbanóeszközök után kutatnak. A helyszínre mentők is érkeztek.

Pénteken egy biztonsági ellenőrzőpontnál robbant pokolgép a gízai piramisok közelében, a támadásban legalább hat rendőr életét vesztette, és többen megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként az addig viszonylag ismeretlen Hazm Mozgalom jelentkezett.

A Sínai-félsziget északi részén az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik helyi csoportja, az Anszár Bajt al-Makdisz is aktív, amely Kairóban és más nagyvárosokban is követett már el támadást. A szélsőségesek akcióiban Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013-as megbuktatása óta több száz katona és rendőr vesztette életét. Ugyanakkor a civilek és a keresztények elleni támadások nem számítanak megszokottnak Egyiptomban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×