eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megkapta a Nobel-békedíjat a kolumbiai elnök

Nobel-békedíjjal tüntették ki szombaton Oslóban Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt a hazájában több mint fél évszázada zajló fegyveres konfliktus lezárását célzó erőfeszítéseiért.

"A legtöbbünk számára a béke elérhetetlen álomnak tűnt" - mondta az oslói városházában tartott díjátadó ünnepségen a dél-amerikai ország államfője, aki népe és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezettel vívott háború áldozatainak nevében vette át a rangos elismerést. Santos szerint Kolumbia és 50 milliós lakossága a lehetetlent lehetségessé változtatta, a nemrég tető alá hozott békemegállapodás pedig szerinte egy "reménysugár" a mai nyugtalan világban.

A kolumbiai kongresszus november végén hagyta jóvá a kormány és a FARC közötti békeegyezmény átdolgozott változatát, miután az első verziót a kolumbiai lakosság szűk többsége elutasította az egyezségről október elején tartott népszavazáson. A sikertelen referendum után néhány nappal jelentették be, hogy a Nobel-békedíj idei várományosa Santos, aki a kitüntetést "az ég ajándékának" nevezte, amely szavai szerint óriási lendületet adott a béke felé vezető úton.

A kolumbiai kormány és a gerillák közötti új megállapodással a "nyugati félteke legrégebbi és egyben utolsó fegyveres konfliktusa" zárult le. A kolumbiai polgárháborúban 1964 óta 220 ezren haltak meg.

"Ennek az egyezménynek köszönhetően azt mondhatjuk, hogy az amerikai kontinens - Alaszkától Patagóniáig - békés föld" - hangsúlyozta Santos.

"Mindez azt bizonyítja, hogy ami első látásra lehetetlennek tűnik, kitartással lehetségessé válhat akár Szíriában vagy Jemenben vagy Dél-Szudánban is" - tette hozzá a háborús övezetekre utalva.

A díjátadó ceremónián vendégként részt vett a konfliktus számos áldozata, köztük Ingrid Betancourt volt kolumbiai elnökjelölt is, aki hat éven keresztül volt a FARC fogságában. A gerillaszervezet képviselői nem voltak jelen a rendezvényen, Mauricio Jaramillo, a FARC titkárságának a tagja ugyanakkor a Twitter közösségi oldalon azt írta: a Nobel-békedíj arra kötelez, hogy ne lehessen még egy háború.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Santos kitüntetésével kapcsolatban hangsúlyozta: azt kívánja, hogy a díj "erőt és buzdítást adjon" a kolumbiai államfőnek ahhoz, hogy továbbra is teljes erőbedobással dolgozzon hazájában a tartós békéért.

A kolumbiai elnök előzőleg már jelezte, hogy a kitüntetéssel járó 8 millió svéd koronás (mintegy 261 millió forintos) pénzjutalmat a több mint 50 éven át tartó konfliktus áldozatainak adományozza. Tavaly a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett kapta meg a Nobel-békedíjat a demokrácia kiépítésében játszott szerepéért.

A kémiai, a közgazdasági, az orvosi, a fizikai és az irodalmi Nobel-díjat a svéd fővárosban, Stockholmban adják át szombaton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×