Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor Európa jövőjéről tárgyalt Krakkóban Jaroslaw Kaczynskival

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyebek között Európa jövőjéről, a migrációs válságról és gazdasági kérdésekről tárgyalt pénteken Krakkóban Orbán Viktor magyar miniszterelnök Jaroslaw Kaczynskival, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével, volt kormányfővel. Erről tájékoztatta a lengyel újságírókat a találkozó után Ryszard Terlecki, a szejm (a parlament alsóháza) alelnöke.

A csaknem háromórás megbeszélés egy krakkói étteremben zajlott le. A magyar miniszterelnökön és a PiS elnökén kívül jelen volt Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, Marek Kuchcinski, a szejm elnöke, illetve a két alelnök, Joachim Brudzinski és Ryszard Terlecki.

"A gazdaságról és egyéb aktuális közéleti témákról tárgyaltunk, köztük mindenekelőtt Európa jövőjéről" - nyilatkozott a találkozó után újságíróknak Ryszard Terlecki, hangsúlyozva, hogy a megbeszélések folytatódni fognak, a "lengyel-magyarnál szélesebb formátumban".

Közlése szerint a találkozó nagyon jó légkörben zajlott le. Úgy értékelte, hogy "az országaink vezetői közötti barátság tovább mélyült".

Arra a kérdésre, hogy szerepelt-e a tárgyaláson a jövő heti EU-csúcstalálkozóra való felkészülés és a migrációs válság problémája, a másik alelnök, Joachim Brudzinski úgy válaszolt: "minthogy a migráció ügye ma az Európai Uniót érintő egyik legfontosabb kérdés, természetesen szóba került a megbeszélésen".

Az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját december 15-én és 16-án tartják Brüsszelben. A csúcs egyik fő témája a migráció és az uniós menekültpolitika lesz.

Orbán Viktor csütörtökön és pénteken kétnapos látogatást tett Krakkóban, ahol részt vett és beszédet mondott a Waclaw Felczak lengyel történészprofesszor, hungarológus születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencia emlékülésén, majd pedig a lengyel egyetemisták által az 1956-os magyar forradalomnak nyújtott segítséget megörökítő emléktábla leleplezésén.