eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Nem csitul a török tisztogatás

Elfogatóparancsot adott ki csütörtökön az ankarai főügyészség húsz török tartományban olyan diákotthonok és partnercégeik alapítói, ügyintézői, valamint alkalmazottai ellen, amelyek állítólag kapcsolatban állnak a július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmával - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A 136 érintett közül 35 embert már előállított a rendőrség. Hetveneen feltehetően azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő alkalmazást is használták, amelyről a török vezetés azt állítja, hogy szerepet játszott a hatalomátvételi kísérlet koordinálásánál. Az egyik gyanúsított valószínűleg az Egyesült Államokban tartózkodik.

A hivatalos török álláspont szerint a szintén Amerikában élő Gülen hálózata terrorszervezet, amely hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszektorba. A folyamatban a hitszónok állítólag saját alapítványaira, iskoláira, vállalkozásaira, biztosítótársaságaira, illetve médiaérdekeltségeire támaszkodott. Gülen tagadja, hogy köze lenne a történtekhez.

A kormány a puccskísérlet után rendkívüli állapotot hirdetett az országban és átfogó vizsgálatokat indított. A nyomozások a haderőn túl kiemelten érintik a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát. Négy és fél hónap alatt eddig országszerte mintegy 36 ezer embert vettek őrizetbe, és több mint 110 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából.

Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom arra használja fel a helyzetet, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.

A gülenista mozgalom 160 országban legalább 2000 oktatási intézményt működtet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×