eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

75 éve volt a „gyalázat napja”

75 éve mért légicsapást Japán az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájára Pearl Harbornál.

A második világháborúban a tengelyhatalmakhoz tartozó Japán azt követően támadt a Kínával és az európai országok gyarmataival szembeni hódító politikáját rosszalló Egyesült Államokra, hogy az USA zárolta az államokban lévő japán vagyont és fokozatosan megszüntette a kereskedelmet a szigetországgal.

Pearl Harbornál 1941. december 7-én reggel, a kikötő bejáratánál észleltek és el is süllyesztettek az amerikaiak egy japán tengeralattjárót, radarjaikon pedig észlelték az északról közeledő repülőgépeket, ám ezekről úgy vélték, hogy a Kaliforniából erősítésként érkező B-17-esek. Bár az amerikai hírszerzés ekkorra már megfejtette a japán diplomáciai kódokat, a támadás készületlenül érte az államok katonáit.

A hadüzenet nélküli támadás első hulláma, 183 repülőgép légicsapása reggel 7:55-kor kezdődött, amelyet nem sokkal később követett a 170 géppel indított második hullám. Rövid idő alatt megsemmisült a csendes-óceáni amerikai flotta jelentős része. Csaknem 2500 amerikai katona vesztette életét, és mintegy 1200-an sebesültek meg. Japán csupán 29 repülőgépet és 4 tengeralattjárót veszített el, míg az amerikai csendes-óceáni flotta fél évre megbénult.

Másnap az Egyesült Államok elnöke, Franklin Delano Roosevelt az amerikai kongresszus előtt a gyalázat napjának nevezte december 7-ét, nem sokkal később pedig az Egyesült Államok hadat üzent Japánnak, belépve ezzel a második világháborúba.

A csendes-óceáni térségben még azután is tartott a háború, hogy a náci Németország 1945. május 8-ai kapitulációjával Európában véget értek a harcok. Az Egyesült Államok 1945. augusztus elején két atombombát dobott le Hirosimára és Nagaszakira. Néhány nappal később Hirohito császár bejelentette, hogy Japán leteszi a fegyvert.

Abe Sindzó egyébként nemrég jelentette be, hogy első japán kormányfőként december végén Barack Obama amerikai elnökkel közösen felkeresi a Hawaii szigetén található Pearl Harbort, hogy megemlékezzen a légicsapás áldozatairól. A japán kormányszóvivő azonban azt is leszögezte, hogy Abe Sindzó nem fog bocsánatot kérni a történtekért, ahogy Barack Obama sem kért bocsánatot, mikor első amerikai elnökként május végén felkereste Hirosimát, és megemlékezett az atomcsapás áldozatairól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×