eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Titkos művészeti tett az éj leple alatt

Egy művész titokban Benjámin Netanjahu miniszterelnök aranyozott, talapzaton álló szobrát helyezte el keddre virradó éjjel Tel-Aviv központi Rabin terén - jelentette a Háárec című újság honlapja.

A négy és fél méter magas szobrot az az anonimitását őrző művész készítette, és vitette a város legnagyobb terére, aki pár napja email-üzenetet juttatott el több szerkesztőséghez, amelyben kijelentette, hogy "a közeli napokban titkos politikai-művészeti tettet hajt végre, amely nagyszabású visszhangot fog kiváltani a médiában".

"Általában a szabadsággal és a választás szabadságával foglalkozom művészetemben, de a körülöttem zajló folyamatok nem teszik lehetővé, hogy szokásos munkáimmal foglalkozzam" - mesélte az alkotó az izraeli kettes kereskedelmi tévének telefonon. "A szoborral a szólásszabadság határainak vizsgálata volt a célom Izraelben, 2016-ban" - tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy a három hónapos munkával elkészített szobor művészeti performance-sorozatának csak az első alkotása.

A városháza képviselői a szobor eltávolítására felszólító figyelmeztetést ragasztottak az alkotás hátoldalára nem sokkal megjelenése után. A város vezetőségének képviselője bejelentette, hogy várhatóan már kedden elszállítják a kormányfő aranyszobrát a Rabin térről.

Jael Dajan, a városi tanács egyik tagja úgy nyilatkozott a Háárecnek: tiltakozik a szobor engedély nélküli felállítása ellen, az alkotás ugyanakkor "azt jelzi az izraelieknek, hogy Tel-Aviv is Bibi, vagyis Benjámin Netanjahu rendszerének a része."

A téren egy járókelő nevének elhallgatásával azt mondta a lapnak, hogy "az első asszociációm a Bibliában található aranyborjú". Egy másik, politikai nézeteit jobboldaliként meghatározó tel-avivi szerint viszont "a szobor menő, kijár Netanjahunak, akit a nép újra és újra megválasztott."

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×