eur:
393.75
usd:
368.58
bux:
66234.34
2024. április 24. szerda György

Merkel a legkeményebb kampányra számít

Németország újraegyesítése óta a legkeményebb választási kampányban kell helytállnia a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) 2017-ben - mondta Angela Merkel pártelnök-kancellár a CDU esseni kongresszusán.

A CDU-nak mély társadalmi megosztottság közepette kell küzdenie a baloldal győzelme ellen, miközben folyamatosan támadják majd jobbról - emelte ki beszédében a pártot 2000 óta vezető kancellár, aki a tisztújító kongresszuson ismét - kilencedik alkalommal - megpályázza az elnöki tisztséget.

Mint mondta, nagyon sokan biztatták a folytatásra, de ehhez támogatásra van szüksége. A választási küzdelem megvívásához "segítenetek kell nekem" - húzta alá Angela Merkel.

A legfőbb cél annak megakadályozása, hogy a szociáldemokraták (SPD) kormányt alakíthassanak a Baloldallal és a Zöldekkel - tette hozzá.

A CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége mindig is az egyetlen igazi néppárt volt Németországban, és az is marad, akkor is, ha nem értenek egyet mindenben - mondta Angela Merkel.

A CDU/CSU "Németország politikai sikertörténete", és ez a történet 2017-ben is folytatódhat, ha a testvérpártok egységesen lépnek fel és kiállnak értékeikért, amelyek között a legfontosabb az emberi méltóság tisztelete születéstől a halálig.

Csaknem 80 perces elnöki beszámolójában Angela Merkel hangsúlyozta, hogy 2016-ban bizonytalanság lett úrrá a világon, és veszélyben van az Európai Unió (EU) is, amely békét és jólétet adott Németországnak. A válságok megoldásának eddig azzal a reménnyel lehetett nekilátni, hogy az EU megerősödve emelkedik ki a nehézségekből, de a szinte elképzelhetetlenül súlyos fejleményekkel terhes 2015-ös év után még nagyobb megrázkódtatások következtek, így 2016-ban "a világ kifordult a sarkaiból".

Ebben a helyzetben az EU stabilizálására kell törekedni, meg kell akadályozni, hogy meggyengülve kerüljön ki a válságok örvényéből - mondta Angela Merkel.

Aláhúzta, hogy valamennyi tagországnak be kell tartania a stabilitási és növekedési paktum előírásait, a brit uniós tagság megszüntetésének (Brexit) folyamatában pedig nem szabad engedni a tagság előnyeinek "kimazsolázását", Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá az uniós belső piachoz, ha elfogadja a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának elvét.

Az EU és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi egyezményére (TTIP) utalva érthetetlennek nevezte, hogy a szíriai Aleppó ostroma ellen nincs hangos tiltakozás, de százezrek vonulnak az utcára olyan megállapodások ellen, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a német és az európai értékeknek megfelelő, a méltányosság és az emberiesség szempontjai szerint formált keretek közé terelődjék a globalizáció.

A sarkaiból kifordult világ jellegzetességeit sorolva érthetetlennek nevezte azt is, hogy miközben összefogásra van szükség az iszlamista terrorizmus legyőzéséhez, Oroszország az Aleppót bombázó damaszkuszi rezsimet támogatja. Hozzátette: a nemzetközi közösség "szégyene", hogy még mindig nem sikerült kialakítani biztonsági folyosókat a polgári lakosság és a sebesültek ellátására.

Angela Merkel a digitalizációt forradalmi átalakulásnak és a globalizáció hajtóerejének nevezve leszögezte: a következő években derül ki, hogy a legfőbb nyersanyagként az adatokra épülő új gazdasági szerkezetben sikerül-e megőrizni Németország jólétét. A feladatok közül kiemelte, hogy a szélessávú internetnek a víz-, és az áramszolgáltatáshoz hasonlóan az alapellátás részévé kell válnia mindenütt az országban.

A német kormányt 2005 óta vezető Merkel az eddigi gazdaságpolitika folytatását ígérte, rámutatva, hogy kancellári tevékenysége alatt 50 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma, a 82 milliós országban elérte a 43 milliót a munkaviszonyban állók száma, és negyedik éve egyensúlyban van az államháztartás.

A küldöttek azt a kijelentését fogadták a legnagyobb tapssal, hogy minden lehetséges jogi eszközzel tiltani kell az egész testet elfedő muzulmán női öltözékek viseletét. A német kultúra alapvető eleme, hogy az emberek megmutatják egymásnak arcukat - mutatott rá Angela Merkel.

Hozzátette: küzdeni kell a "párhuzamos társadalmak" kialakulása ellen, illetve megszüntetéséért, nem szabad elfogadni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a saríát, az iszlám jogrendet, és a védelemre szoruló menekültek érdekében is távozásra kell bírni az elutasított menedékkérőket. Azonban fel kell lépni az uszítás és a nép fogalmának kisajátítása ellen is, és olyan vitakultúrát kell kialakítani, amely "megérdemli ezt a nevet" - tette hozzá Angela Merkel.

A menekültüggyel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért, és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek, ezért az EU-Törökország megállapodás mintájára további egyezményeket kell kötni, legfőképpen afrikai államokkal.

Aláhúzta, hogy nem ismétlődhet meg többé a tavalyi menekültválság, "nem állhat elő még egyszer olyan helyzet, mint 2015 nyárutóján".

Akkor Németország "rendkívüli humanitárius szükséghelyzetben" cselekedett, és gazdasági ereje, a helyi önkormányzatok, az állami intézmények és az önkéntesek helytállása révén kiválóan teljesített - mondta Angela Merkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×